Telenor gir opp kampen mot Netflix
Etter bare 2,5 måneder legger de ned Comoyo View.
I midten av juni lanserte Telenor-selskapet Comoyo strømmetjenesten Comoyo View. Konseptet var svært likt det vi kjenner fra Netflix, HBO og Viaplay: Filmer og tv-serier levert over nettet til en fast månedspris.
For å lokke til seg brukerne, fristet Comoyo med én måneds gratis bruk. I kampanjeperioden, som varte til 31. juli, fikk man sågar to måneders gratis bruk.
Tjenesten kunne avsluttes når som helst, også før man hadde betalte månedsprisen på 99 kroner én eneste gang.
Men pengene har sprutet ut av Comoyo View.
Faresignalene var der fra første dag. Allerede under lanseringen pekte daglig leder Karianne Melleby på de store utfordringene tjenesten sto stilt overfor.
– Dette er en kapitalintensiv bransje, poengterte Melleby under møtet med pressen i midten av juni.
Filmsjefen har dessuten vært åpen på at Comoyo, på linje med flere i bransjen, ble tatt på senga av Netflix’ lansering i Norge i oktober i fjor.
– Vi var ikke forberedt på at de skulle komme så kjapt. Vi var overbevist om at de ville lansere i de store, europeiske markedene før de fant veien til Norden, sa Melleby under Nordiske mediedager i mai.
Flere stillinger forsvinner
Dermed var det klart at både Netflix og HBO fikk et solid forsprang på Comoyo View i Norge.
Det har heller ikke hjulpet på situasjonen at Comoyo med en månedspris på 99 kroner la seg 20 kroner over konkurrentene, selv om utvalget var langt spinklere enn hos den dominerende aktøren, Netflix.
Nå får feilvurderingene det verst tenkelige utfallet for mange av de ansatte i Comoyo View. Mange av dem mister jobben.
Comoyo-sjef Sven Størmer Thaulow vil ikke tallfeste antallet oppsigelser, men opplyser til oss at det dreier seg om et mindretall. Disse skal være tilbudt sluttpakker.
Resten overføres til andre oppgaver i Comoyo eller andre avdelinger i Telenor.
– Jeg har alltid understreket at vi jobber innenfor et eksperimentelt område. Vi skal ikke skvise penger ut av eksisterende forretningsmodeller, men derimot skape helt nye. Hvis vi aldri feiler med prosjektene i Comoyo, betyr det at vi ikke har prøvd hardt nok, sier Thaulow.
Han er følgelig ikke med på at nedleggelsen av Comoyo View utgjør et prestisjetap for Telenor.
– Telenor Digital Services og Comoyo er satt opp for å gjøre slike ting som dette. At vi trekker et produkt som befinner seg i en betafase, er ikke dramatisk. I bransjen skjer det hele tiden, mener Thaulow.
– Hvem var det som avgjorde at nok er nok?
– Det var administrasjonen i Comoyo som presenterte det. Utover denne opplysningen har jeg ingen kommentarer til beslutningshierarkiet vårt, sier han.
Vil ikke tallfeste satsingen
Hvor mange kunder den feilslåtte satsingen klarte å tiltrekke seg, ønsker Thaulow ikke å gå ut med.
– Vi har fått mange kunder siden vi startet betafasen i juni. Vi har knapt brukt én krone i markedsføring, likevel strømmet kundene inn. Men vi måtte hatt et massivt antall kunder for at dette skulle ha gått opp, sier Thaulow.
Han forklarer at innholdsmarkedet har blitt vanskeligere etter at Telenor meldte seg på i den beinharde kampen om attraktive film- og tv-serier.
– Prisene har blitt presset opp her i Norden gjennom budkamper tilbyderne imellom, forklarer han.
Hvor mye Comoyo har måttet betale for innholdet de faktisk tilbyr, vil han ikke si. Han vil heller ikke ut med hvor mye penger som har gått med på utviklingen av strømmetjenesten.
Comoyo tapte rundt 20 millioner kroner i 2011. I 2012 skal tapet ha vært på nærmere 100 millioner kroner, skriver Digi.no.
Norge har et hav av strømmetjenester tilgjengelig:
Dette er våre seks favoritter »