Tek.no

Nyhet

Snowden svarer deg

Send inn ditt spørsmål til varsleren på Twitter.

The Guardian/montasje
22 Jan 2014 09:22

I morgen klokken 21.00 norsk tid (8pm GMT) vil den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden svare på spørsmål fra folket via nettsiden freesnowden.is. For å sende inn spørsmål til varslerens "live Q&A" må du bruke det sosiale mediet Twitter og merke spørsmålet ditt med #AskSnowden.

Det står for øvrig at du må sende inn spørsmålene dine samme dag som Snowden svarer, altså torsdag 23. januar.

Helt er forræder?

I Europa blir Edward Snowdon av mange sett på som en helt, fordi han han avslørt hvordan amerikanske myndigheter kategorisk har bedrevet omfattende overvåkning og spionasje.

I USA ser derimot flere amerikanere ham som en quisling – en ussel sviker som har forrrådt sitt eget land. Dette gjelder særlig representanter fra myndighetenes side. USAs president, Barack Obama, erkjente likevel at han ikke hadde til hensikt å overvåke allierte statsledere så lenge han var president.

Dette lovte fredsprisvinneren fra 2009 i et intervju med en tysk TV-kanal for noen dager siden.

Mer støtte på hjemmebane?

Spørsmålsrunden #AskSnowden kommer i kjølvannet av President Obamas tale for en uke siden, om hvilken funksjon NSA burde ha i fremtiden.

Snowden skal ifølge CNN News ha fått mer støtte i sitt eget hjemland i det siste, med blant annet en kronikk i New York Post som tok til orde for å tilby Snowden full immunitet i sitt hjemland.

Medlemmer av House Intelligence Committee i Senatet svarte derimot med at Snowdens avsløringer har satt amerikanske tropper i fare, og anklager varsleren for å ha hjulpet terrorister. Tidligere NSA-general Michael V. Hayden har kalt Snowden for tidenes største amerikanske forræder, milevis foran blant annet Benedict Arnold ekteparet Rosenberg.

Hele NSA-skandalen er et resultat av Edward Snowdens avsløringer:
– NSA samlet inn 200 millioner SMS daglig, hevder avtropperen »

(Kilder: freesnowden.is via The Verge, CNN News)

annonse

Les også