Nyhet

Går til retten for piratskatt på bredbånd

Belgiske opphavsmenn vil kapre nettinntekter.

Etter å ha sett inntektene sine falle i flere år, mener det belgiske opphavsrettskartellet Sabam nå at de har krav på 3,4 prosent av omsetningen til Internettselskapene i landet. Begrunnelsen er at nettilbyderne tjener penger på raske Internettlinjer, som i tur gir sluttbrukerne enkel tilgang til opphavsrettslig beskyttet materiale.

Sabam hevder i en pressemelding at inntektene fra skattlegging av fysiske medier som kan brukes til å piratkopiere har falt med 54 prosent siden år 2000, ifølge IDG. Disse inntektene har ikke blitt erstattet fra nettbaserte tjenester som iTunes, YouTube eller Spotify, og Sabam går derfor til søksmål mot Belgias tre største nettselskaper.

Har prøvd i halvannet år

Allerede høsten 2011 begynte Sabam å kreve kompensasjon fra internettilbydere, men etter langvarige forhandlinger har de nå bestemt seg for heller å gå rettens vei – siden ingen av tilbyderne ser ut til å ville betale frivillig, mener Sabam.

Ingen av de tre saksøkte ønsker å kommentere saken, ifølge IDG. Den belgiske foreningen for internettilbyder-selskaper, ISPA, uttalte dog i en pressemelding at selskapene ikke har noen kontroll på hva brukerne overfører, og at de dermed ikke kan holdes ansvarlige for innholdet i disse overføringene.

ISPA mener at kravet i praksis er en skatt på Internett som vil omfatte alle brukere, uavhengig av om de gjør noe ulovlig eller ikke. De mener at brukere som ikke gjør noe ulovlig straffes urettmessig, og at kravet ikke har noe juridisk grunnlag.

Favoriserer tradisjonelle medier

Teknologinettstedet Ars Technica peker på at Belgia er et land hvor tradisjonelle mediers opphavsrettsvern står svært sterkt, og viser blant annet til at Google har utkjempet langvarige slag i retten mot landets aviser.

Søkemotorkjempen har tidligere blant annet blitt dømt til å fjerne alle resultater fra Google News som pekte til landets aviser, inkludert både tekst og bilder – med beskjed at de ville få dagbøter på 2 millioner euro for hver dag de ventet over fristen.

I Norge har også idéen om skattlegging av både fysiske lagringsmedier og Internettilgang dukket opp i ny og ne. Begrunnelsen har, som i Belgia, vært at begge skaper inntekter basert på piratkopiering, uten at noe slikt har blitt realisert ennå.

Men her i Norge har en ny åndsverklov kommet på banen:
– Piratloven kan i praksis bli vedtatt denne uka »

(Kilde: IDG via Ars Technica, Ars Technica)

Les også
20 000 brukere av Internett-porno ble bøtelagt
Les også
– Last ned én sang, betal 50 000 kroner
Les også
Så lett kan du bli tatt for piratkopiering
Les også
Torrent-nedlastning blir overvåket
annonse