Til hovedinnhold

– Mobildekning på tog kan drøye i årevis

Men nå har operatørene vært i konstruktivt møte med NSB og Jernbaneverket.

Kurt Lekanger, Amobil.no

I slutten av oktober skrev vi om samarbeidsproblemene mellom operatørene, Jernbaneverket og NSB, som har ført til at du fortsatt har dårlig mobildekning på toget.

Etter at vi skrev om saken kontaktet Jernbaneverket operatørene for å få fortgang i prosjektet igjen.

– Vi har nettopp vært i et konstruktivt møte med NSB, Jernbaneverket og NetCom, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til Mobilen.no.

Amundsen forteller at han på møtet fikk positive signaler fra Jernbaneverket, men at partene har en veldig lang vei å gå før du og jeg faktisk kan surfe på mobilen på toget uten å miste dekningen.

– NSB må gjøre sin del av jobben

Telenor skal nå i gang med å gjøre dekningsmålinger langs to teststrekninger; Lillehammer-Larvik og Oslo-Halden. Dette for å finne ut hvilke behov det er for at operatørene bygger ut dekningen langs skinnegangene, noe Jernbaneverket har etterlyst.

I dag er det dårlig 3G-dekning langs skinnegangene, og før 3G-dekningen er på plass vil du ifølge Amundsen ikke kunne lage en løsning som fungerer særlig godt.

– Men for at dette skal fungere, fordrer det at NSB får orden på sine repeatere, sier Amundsen, og sikter til at det er nødvendig å sette inn repeatere inne i togene for å hente 3G-signal fra utsiden av togene og forsterke dette inne i togene. Uten repeatere vil det ikke være mulig å få god dekning inne i togene, har Amundsen fortalt til Mobilen.no tidligere.

Tror økonomien kan bremse prosjektet

Amundsen forteller at han håper på det beste, men at han er redd for at økonomi hos NSB kan stikke kjepper i hjulene for prosjektet. Det å sette inn repeatere i alle togene, eventuelt bytte ut gamle 2G-repeatere med 3G-repeatere, vil koste mye penger.

Han tror derfor dette er en prosess som kan ta mange år, og tør ikke å love at situasjonen blir særlig bedre med det første.

Teknologidirektør Sverre Kjenne i Jernbaneverket forteller til Mobilen.no at han syntes møtet med operatørene og NSB gikk bra, og at de nå har definert et klart ønske om å tilby full dekning av både tale og data innenfor gitte geografiske områder.

– Dette krever at alle tre partene deltar. Operatørene skal nå gjøre dekningsmålinger langs teststrekningene hvor Jernbaneverket har dekket tunneler. NSB ser nærmere på hvordan de kan forbedre situasjonen rundt repeatere. Dette arbeidet går videre, og de involverte møtes tidlig i 2013 etter at målinger og vurderinger er gjort, sier Kjenne.

Kjenne mener alle partene nå ønsker å skape et bedre tilbud til de reisende.

Les også: Full stans for mobilt internett i tog og Mobildekning på tog er et tapsprosjekt

annonse