Til hovedinnhold

De nye prosessorene holder nøkkelen til AMDs fremtid

Vil gjøre porteføljen så bred som mulig.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hardware.no/Taipei: Onsdag forrige uke holdt AMD en stor pressekonferanse på Computex-messen. Hovedatraksjonen var lanseringen av den nye Richland-arkitekturen, men selskapet hadde også mye annet å snakke om.

Selskapet har vært under tøffe omstruktureringer den siste tiden, og har nok kjent endringene i PC-markedet bedre enn de fleste. Akkurat det har tvunget AMD til å tenke helt nytt de siste årene.

Lisa Su, med en av de nye AMD-maskinene.

Store endringer på gang

– Det er endringer på gang i IT-markedet. Det er på nye formfaktorer at veksten skjer. Enhetene skal bli flere, skyen skal bli viktigere og en hel skokk med nye typer opplevelser venter oss. Det sier Lisa Su, senior visepresident i AMD.

Su mener at dagens portefølje er den beste AMD har hatt noensinne. Da tenker hun ikke på den naturlige evolusjonen som skjer fra generasjon til generasjon, men snarere bredden i utvalget og hva disse kan gjøre.

Videre skal brukeropplevelsen blir bedre, noe som innebærer både biometriske sensorer, kameraer og stemmestyring. Nå skal du kontrollere datamaskinen din på helt andre måter enn tidligere. Det naturlige er å bruke en bredere form for input enn det vi gjør i dag med mus og tastatur, og her kommer det til å skje mye fremover, ifølge Su.

Lisa Su mener det er viktig med grafikkytelse i APU-ene.

Su trekker også frem hvor godt det har gått for APU-satsningen til AMD, et særdeles viktig område for selskapet. Su mener at mye av suksessen skyldes den gode grafikkytelsen som disse enhetene kan by på, takket være at de hos AMD bruker opptil 42 prosent av kjernen til grafikkprosesseringer.

Spill er i vinden

Matt Skynner mener det er viktig med godt spillutvalg.

Med denne grafikkløsningen har spill bare blitt ennå viktigere for AMD. En av metodene de sverger til for å kapre flest mulig kunder, er å tilby en solid tilbehørspakke. Her kommer det stadig til nye spill, og det hittil seneste er Sim City.

Spillindustrien omsetter for ekstremt mye penger og der vil AMD være med:

– AMD har kommet seg inn på konsollmarkedet. Vi er på de kommende plattformene, Xbox One og Playstation 4, og den eksisterende Wii U. Og dette tror jeg er veldig sentralt, sier AMDs visepresident Matt Skynner.

Radeon Sky Series, for spilling i skyen.

– Spill blir ofte utviklet for konsoll først, før de blir portet til PC-markedet. Dersom det har stått en AMD-enhet under panseret under utviklingen, så regner vi med at PC-er som benytter den samme arkitekturen på prosessorene vil kunne kjøre spillet bedre, sier en oppglødd Skynner.

Vil flytte spillingen til skyen

Her er Kabini, vist frem av Sophia Chou.

AMDs satsning på spilling via skyen er ikke noe nytt. Radeon Sky Series ble sluppet for en tid tilbake, og tanken er at brukere med svakere maskinvare skal kunne koble seg opp for å kunne nyte spill på en helt ny måte, for eksempel på nettbrett og svake ultraportable maskiner.

Viste frem Kabini

I forbindelse med pressekonferansen viste AMD også så smått frem den kommende prosessorarkitekturen Kabini. Dette er neste steg for prosessorer til bærbare datamaskiner, og med denne vil AMD høyne listen enda noen hakk for hva du kan forvente av grafikkytelse.

En av demonstrasjonene var spillet Devil May Cry, som så ut til å kjøre uten antydninger til hakking – selv med en anstendig mengde ekstra grafikk. Flere detaljer om denne arkitekturen vil komme på et senere tidspunkt.

Fikk du ikke med deg lanseringen av Richland? Den kan du lese mer om her »

annonse