Til hovedinnhold

PC-gigant kan kjøpe Blackberry

Amerikanske myndigheter kan bli en hindring.

iStockphoto / 20224228

Den kinesiske PC-giganten Lenovo gjør det allerede svært godt med sine smarttelefoner på det kinesiske hjemmemarkedet. Nå ønsker de å bli enda større, og skal være i en konkret prosess for å vurdere et kjøp av den kriserammede mobilprodusenten Blackberry.

De to selskapene skal allerede ha underskrevet en taushetserklæring, en vanlig foranstaltning ved inngåelse av slike avtaler.

De siste ukene er flere aktuelle Blackberry-kjøpere blitt nevnt, blant dem selskapets største aksjonær, Fairfax Financials. Fairfax har allerede inngått en intensjonsavtale om å kjøpe Blackberry, men det blir stadig mer usikkert om dette kjøpet vil bli gjennomført.

Av de andre aktuelle kjøperne er antagelig Lenovo det eneste selskapet som vurderer å kjøpe hele Blackberry. Mobilen.no har tidligere skrevet om at selskaper som Intel, Google og Samsung er blitt kontaktet med forslag om å kjøpe hele eller deler av selskapet, blant annet den verdifulle patentporteføljen.

Les også: Blackberry tigger om å bli solgt

Skepsis til kinesiske selskaper

Lenovo er allerede verdens største PC-produsent etter kjøpet av amerikanske IBM i 2005. De

Blackberrys flaggskip Blackberry 10 har fått gode kritikker, men salget har hittil vært skuffende for den tidligere storheten.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

siste årene har selskapet satset målrettet på smarttelefoner, og har nå en global markedsandel på 4,7 prosent. Til sammenligning har Blackberrys markedsandel falt til 2,7 prosent.

Som én av mange kinesiske aktører som ønsker å skape seg et fotavtrykk i vestlige markeder, mener analytikerne at Blackberrys lange fartstid og solide merkenavn kan være en stor fordel for Lenovo.

– Kvitt dere med Blackberry!

Både amerikanske og kanadiske myndigheter kan imidlertid komme til å legge hindringer i veien for et oppkjøp. Blackberry er blant annet offisiell leverandør til det amerikanske forsvaret, og millioner av e-postmeldinger går kryptert over selskapets servere. Det er naturlig å anta at amerikanske myndigheter vil se med ublide øyne på at dette havner på kinesiske hender.

Android og iOS får hysj-godkjenning

Også kanadiske myndigheter må godkjenne et eventuelt kjøp.

En tidligere statssekretær i det amerikanske forsvarsdepartementet mener Blackberry ville foretrukket å selge til en nord-amerikansk aktør hvis alle betingelsene var like, men at de vil velge kineserne hvis tilbudet er godt nok i dollar og cent.

Lenovo er ikke eid av den kinesiske staten, og har siden oppkjøpet av IBM kjøpt flere mindre selskaper i USA. Om lag en tredel av selskapets ledelse er ikke-kinesere. Selskapet passerte Hewlett-Packard som verdens største PC-produsent i andre kvartal i år, og ser nå etter nye arenaer for vekst.

Les mer: Gir Blackberry halvannet år å leve >>

(Kilde: Wall Street Journal)

annonse