Nyhet

Robot-draktene er nå på vei ut i samfunnet

Panasonic tror «exoskjelettene» vil bli vanlige innen kort tid.

Den stadig mer sofistikerte robotteknologien tar mange ulike former. Blant feltene hvor det gjøres store fremskritt for tiden er de såkalte exoskjelettene, altså «robot-drakter» som gir vanlige mennesker umenneskelige egenskaper.

En av aktørene som jobber med denne teknologien er det japanske elektronikkselskapet Panasonic. Som nettstedet Technology Review melder har selskapet nå begynt å selge en exoskjelett-modell til industrien, noe som kan bidra til å gjøre teknologien langt mer utbredt på arbeidsplasser.

Bruker elektromagnetiske motorer

Panasonics robotdrakt er primært designet for å hjelpe arbeidere med å løfte og håndthere ekstra tunge objekter. Produktet er utviklet i samarbeid med selskapet ActiveLink og består både av robotiske armer og ben som brukeren altså kan bevege.

Maskinen lar brukeren også bevege beina. Foto: ActiveLink

Maskinen benytter elektromagnetiske motorer og et antall sensorer som registrerer kraften og retningen som brukeren beveger sine egne armer i, for deretter å styre robotarmene tilsvarende.

Roboten har det produsenten kaller «Direct Force Feedback»-teknologi, som innebærer at roboten til enhver tid gir brukeren en direkte, sensitiv respons på bevegelsene, slik at man lettere kan lære seg å manipulere maskinen på best mulig måte gjennom øvelse.

– Vil bli utbredt innen 15 år

Eksoskjelettet har også en særs lav vekt på bare 6 kilogram, noe som blant annet har sammenheng med ustrakt bruk av materialet karbonfiber, og setter brukeren i stand til å løfte rundt 15 kilogram med ekstra vekt. Panasonic jobber imidlertid også med en versjon som kan løfte hele 100 kilogram.

Panasonic ser for seg at exoskjelettene vil bli langt vanligere i overskuelig fremtid, og at produktene vil få en lang rekke bruksområder, ikke bare i tradisjonell industri.

– Vi forventer at exoskjeletter, eller elektrisk assisterte drakter, vil være en vanlig del av menneskers liv innen 15 år. Vi tror at produktene vil bli brukt til alle oppgaver som krever fysisk styrke, slik som å flytte på gjenstander, leveringer, offentlig tjenesteytelse, byggbransjen, bondenæringen og skogsindustrien, sa talsperson for Panasonic Mio Yamanaka til Technology Review.

Google jobber også med avansert robotteknologi: Her er den nyeste versjonen av selskapets superrobot «Atlas» »

Les også
Slik kan Russlands fremtidige soldater se ut
Les også
Denne roboten kan kastes bortover gulvet – for så å reise seg opp på beina igjen
Les også
Her kutter robot-ninjaen med dødelig presisjon
Les også
Superavansert «robot-gepard» kan hoppe over hindringer i full fart
Les også
Denne roboten skal gjøre VR-opplevelsene superrealistiske
annonse