Til hovedinnhold

Oculus VR-oppkjøpet vekker stort raseri på Internett

Kickstarter-brukere føler seg forrådt.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Mange hevet nok både ett og to øyenbryn da det ble klart at giganten Facebook nylig gikk til oppkjøp av Oculus VR, selskapet bak de etterlengtede VR-brillene Oculus Rift.

Oppkjøpet kostet Facebook svimlende 12 millarder kroner og kom helt ut av det blå, kun én uke etter at den nye utviklermodellen av Oculus Rift-brillene ble avduket. Mark Zuckerberg skrev et innlegg på Facebook i forbindelse med oppkjøpet, hvor han snakket varmt om teknologien og Facebooks planer for den, men kanskje ikke helt overraskende er det likevel mange som er svært kritiske.

Avisen The Guardian rapporterer nå om brukere på finansieringsnettstedet Kickstarter, hvor Oculus Rift ble født, som beskylder Oculus VR for å ha forrådt de mange donorene sine ved å selge seg ut såpass tidlig.

Vil ha tilbake donasjonene

– Jeg er lei meg for at den uavhengige drømmen som var Oculus Rift nå har solgt seg til Facebook. Jeg føler ærlig talt at hver enkelt donor bør få refundert donasjonene sine fra kjøpssummen slik at de heller kan støtte et Kickstarter-prosjekt som ikke er forkledd som ren gullgraving, skriver en bruker ved navn Rogeraususa på Kickstarter.

Oculus Rift-oppfinneren Palmer Luckey får passet påskrevet på Internett.Foto: Oculusrift-blog.com

Mange andre brukere av nettsiden tar også til orde for å få refundert donasjonssummen. Andre henvender seg mer direkte til Oculus VR-grunnleggeren Palmer Luckey i krasse ordelag.

– Det at du selger deg ut til Facebook er en skam. Det skader ikke bare ditt rykte, men ryktet til folkefinansiering generelt. Jeg klarer ikke å sette ord på hvor forrådt jeg føler meg av dette, skriver Sergey Chubukov, en russisk spillutvikler.

Også på nettstedet Reddit er det mange som lar sinnet koke over. Innlegget som Palmer Luckey skrev på nettstedet i forbindelse med salget har allerede fått over 6000 kommentarer, hvorav svært mange er mildt sagt negative i tonen.

Falt kraftig på børsen

– Du er en h*lvetes drittsekk. Jeg kan ikke tro at du solgte deg ut. 2 millarder dollar er en dråpe i havet sammenlignet med hvor dere var på vei, men jeg antar at det er dette som skjer når en 21-åring som tror han vet alt styrer selskapet, er en av de arge beskjedene man kan lese på Reddit.

Den skeptiske holdningen til Facebooks oppkjøp tar imidlertid også andre former enn sinte brukerkommentarer på Internett. Som blant andre avisen LA Times melder falt Facebook-aksjen med hele 7 prosent dagen etter at oppkjøpet ble kjent.

I forbindelse med børsfallet uttalte imidlertid en analytiker fra finansselskapet Macquarie Securities, Ben Schachter, at han er spent på hvordan VR-teknologien utvikler seg som følge av oppkjøpet, og at de 2 milliardene faktisk kan vise seg å ha vært en meget god investering.

Vår kommentator mener det ikke er noe grunn til å være så sinte: Facebook har nemlig ikke ødelagt Oculus Rift, etter hans mening »

(Kilder: The Guardian, LA Times)

Mer om
annonse