Tek.no

Nyhet

100 000 vil få svarte TV-skjermer

... og det er svært gode nyheter for de aller fleste.

Kabel-TV-leverandøren Canal Digital har nå bestemt seg for å gjøre det de selv omtaler som den største avgjørelsen de noen sinne har gjort.

De skal kutte ut produktet de er bygget opp på: Analoge TV-signaler.

På én side pågår det nå en debatt om kunder skal få lov til å bare kjøpe bredbånd, noe Get og Canal Digital i dag nekter fordi de ikke kan stenge ukrypterte analoge TV-signalene til enkeltkunder.

Samtidig er det rundt 100.000 TV-apparater tilkoblet Norges største kabel-TV-aktør som benytter analoge TV-signaler som ikke går gjennom en digitalboks.

- Disse to kundebehovene er gjensidig utelukkende, sier strategi- og produktdirektør i Canal Digital, Haakon Li Dragland, til Side3.

Les også: Trenger vi kabel-tv lenger? (Side3)

Pose og sekk er mulig

Selskapet kan ikke både selge et rent bredbåndstilbud, og samtidig tilby analoge signaler som kan kobles rett i TV-skjermen.

- Vi ser at det ene kundebehovet øker samtidig som det andre minsker, og derfor nærmer vi oss nå en tid der de analoge signalene bør slukkes for å gjøre det mulig å tilby kunder bare bredbånd, sier han.

Selskapet melder at de derfor i løpet av neste år vil skru av de analoge TV-signalene til samtlige kunder.

- Dette er noe som virkelig smerter oss. For ikke så mange år siden var det slik at 100 prosent av våre kunder hadde TV-er med analogt mottak, og så har utviklingen gått veldig sterkt imot digitalmottak. Nå er det slik at de fleste kundene har digitalmottak, i alle fall på TV nummer én. Men mange har fortsatt analog TV, og særlig på TV-en i kjellerstua eller lignende. Analoge TV-signaler er der vi kommer fra, det er det vi er grunnlagt på, så dette er den største avgjørelsen en kabel-TV-aktør kan gjøre, sier strategidirektøren.

- Samtidig er det slik at vi, selv om mange ikke tror på det, faktisk har et reelt ønske om å tilby et rent bredbåndsprodukt, fordi vi tror det er et voksende marked, sier Li Dragland.

Må kjøpe ny boks

Kuttet i de analoge TV-signalene betyr at det frigjøres betydelig med kapasitet i kabel-TV-nettet. Dette er kapasitet som kan brukes til flere digitale TV-kanaler i høyere kvalitet, raskere bredbåndstilbud - og til kapasitet til blant annet tidsforskjøvet TV-titting.

En tilsvarende endring har man allerede fått i analoge kringkastede TV-signaler som er erstattet med RiksTV og 4G-dekning. FM-signalene står også for fall.

Informasjonssjef Catharina Kokkim forteller at dette er en endring som en del, spesielt eldre, ikke er spesielt begeistret for.

- Dette blir like hyggelig for alle, selv om det kan virke rart for noen. Men vi må hensynta både de som er langt fremme, og de som ikke er det.

De som fortsatt benytter analoge TV-signaler, har i praksis to muligheter: De kan enten kjøpe en digital dekoder, som det trolig vil bli kampanjer på fremover, eller de kan skaffe en TV med innebygget digitalmottaker. Da trenger en bare et programkort fra Canal Digital.

Den umiddelbare fordelen ved dette er at de digitale TV-signalene gir vesentlig bedre bildekvalitet enn de analoge. Forskjellen er nesten som å gå fra VHS til DVD.

Åpner for langt bedre bredbånd

Canal Digital har ikke satt noen nøyaktig dato for når de analoge signalene vil slukkes, men sier i løpet av 2015. Året etter lover de et tilbud med rent bredbånd.

- Årsaken til at dette ikke kommer helt samtidig er at det krever en stor jobb med å legge om alle IT-systemene våre. vi har holdt på med dette lenge, og vi startet i en tid der det bare var TV, og det er det systemet vårt er bygget for, sier Kokkim.

Slik er frekvensene fordelt på et moderne kabel-tv-nettverk. Når de analoge frekvensene stenges, åpnes det masse ny plass til raskere bredbånd.

Omleggingen med det nye bredbåndstilbudet vil komme omtrent samtidig med, og som en del av, en større prosess med å legge til rette for en ny bredbåndsteknologi, både en forbedring av dagens teknologi og den nye Docsis 3.1-standarden. Dette vil åpne for vesentlig høyere bredbåndshastigheter enn det som tilbys i dag.

Mer fra Side 3:

Les også
Slik vil nye Canal Digital Go bli
annonse

Les også