Tek.no

Nyhet

Microsoft og Facebook har bygget ny kabel over Atlanteren

Kapasiteten? 160 Tbit/sek.

Mark Malijan/Microsoft
25 Sept 2017 18:01
annonse

Microsoft meldte før helgen at de har bygget ferdig den såkalte Marea-kabelen mellom Virginia Beach i USA og Bilbao i Spania.

Kabelen er et samarbeid mellom Microsoft, Facebook og det spanske telekommunikasjonsselskapet Telxius, og er blitt en realitet i løpet av bare to år, omtrent en tredel av tiden det vanligvis tar å bygge en slik kabel, ifølge Microsoft.

160 Tbit/sek

Kabelen er 6600 kilometer lang og veier nesten 4 650 tonn - eller omtrent 34 blåhvaler, skriver Microsoft. Den kan overføre opptil 160 terabits per sekund, eller 6,4 millioner samtidige videoer i 4K-oppløsning om du bruker Apples anbefalte 25 Mbit/sek som eksempel.

Marea-kabelen ombord på kabelleggingsskipet. Selve kabelen er cirka 50 prosent tykkere enn en vanlig hageslange, ifølge Microsoft.

Mer
Mark Malijan/Microsoft

Traséen som er valgt for kabelen ligger lenger sør enn de øvrige transatlantiske kablene i dag. Det mener Microsoft gjør at tilkoblingen mellom kontinentene blir mer stabil og pålitelig. Kabelen gjør selvfølgelig også at Facebook og Microsoft blir mindre avhengige av andre kabeloperatører, og høyst sannsynlig gjør den enorme dataflyten deres billigere.

annonse

Kabelen har i tillegg et åpent design, som gjør at den kan oppgraderes etter hvert som teknologien blir bedre. Det skal sikre den høyeste ytelsen "nå og godt inn i fremtiden".

Norsk kabel

Marea-kabelen er den 11. privateide transatlantiske kabelen. Det som ligger an til å bli den tolvte er norsk og heter Midgardsormen. Den vil også gå fra Virginia Beach, men ha landingspunkter i Norge.

«Vi har allerede søkt kommersielle samarbeidspartnere i Norge, og er i dialog med disse for å sikre en helhetlig løsning. Løsningen vil bli en åpen kabelløsning som legger til rette for ikke-eksklusiv tilgang for alle aktører som ønsker å leie kapasitet i systemet», skrev Midgardsormen-direktør Bjørn Rønning i en kronikk tidligere i år.

Først var planen at systemet skulle være klart for drift i 2018, men nå er prosjektet planlagt ferdig levert i løpet av 2019, skrev Rønning.

Midgardsormen skal få seks eller åtte fiberpar, og hvert av fiberparene vil kunne levere mellom 18 og 26 terabit per sekund, skrev Digi i fjor, så ytelsen vil kunne bli på samme nivå eller over Marea-kabelen.

Les også
Microsoft-ansatte har nå begynt å jobbe i trehytter
annonse

Les også