Tek.no

Nyhet

Pass på – ikke DAB av!

De fleste husstandene i Norge har allerede i dag mulighet til å lytte på digitalradio. Selv om mange nye måter å lytte på radio er lett tilgjengelige, er få klar over mulighetene, mener seksjonssjef Bjarte Sørhus i Post- og teletilsynet.

– Stortingets nylige vedtak om slukking av FM-nettet åpner døren for andre måter å lytte på radio, samtidig som den også skaper en smule usikkerhet blant trofaste radiolyttere. Vi går uansett en spennende og interessant radioframtid i møte, hvor ulike teknologier vil gi nordmenn flere måter å lytte til favorittkanalene sine ved hjelp av digital radio. Du velger selv hvordan du vil lytte, sier Sørhus til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

DAB-radio

Norge er et avansert kommunikasjonssamfunn med mange ulike teknologier som konkurrerer om oppmerksomheten. Felles for de mest populære kommunikasjonsplattformene er at de er digitale – med unntak av FM-radio, opplyser Sørhus.

– Det er noen år til FM-nettet foreslås slukket, og de aller fleste nordmenn har allerede minst en digital plattform for radiolytting i huset – uten at den er tatt i bruk fullt ut. Mange trenger ikke en gang å kjøpe nytt radioutstyr. I dag har rundt 80 prosent av Norges befolkning mulighet til å lytte på digitalradio via DAB/DAB+.

– I tillegg til tradisjonell analog FM-radio eller DAB/DAB+, kan du lytte på radio over forskjellige internettløsninger som for eksempel via PC-en din. Har du kabel-TV, satellitt-TV eller digitalt bakkenett for TV (Riks-TV) i huset, så har du tilgang til mange radiokanaler allerede. I Oslo kan du også lytte til digitale radiosendinger ved bruk av mobil-TV (DMB), fortsetter han.

2017 eller 2019

I årene framover vil nordmenn se en gradvis økning av DAB/DAB+ dekningen – på samme måte som FM-nettet gradvis ble bygget ut til å gi oss dagens befolkningsdekning.

– Det er våre egne behov som avgjør hvilken teknologi vi til enhver tid bruker i framtiden. Digitale løsninger vil ta over for analoge teknologier som FM, og flere radiokanaler vil bli tilgjengelige – for hele befolkningen, sier Bjarte Sørhus.

Likevel er det fortsatt FM-radioen som er mest populær for radiolytting her i landet, viser tallene.

– Hva skjer framover?

– Regjeringen publiserte i februar i år en stortingsmelding om digitalradio, som Stortinget sluttet seg til 19. mai. Meldingen legger opp til at FM-nettet skal slukkes i 2017 eller 2019, avhengig av om gitte slukkingsvilkår er oppfylt. En del mindre lokalradioer skal likevel få fortsette på FM etter 2017.

Sikret favorittkanalene

– Det er noen år fram til 2017. Mange vil ha behov for å kjøpe flere nye radioer før den tid. Hvilken type radio er det lurt å satse på?

– Heldigvis har radioprodusentene gjort det enklere for oss, slik at vi kan unngå å kjøpe en radio som må skiftes ut etter noen få år, presiserer Sørhus.

– Radioer kommer nå på markedet med både FM, DAB, DAB+ og internettradio i en og samme radio. På den måten kan de som ikke har DAB/DAB+ dekning per i dag, benytte FM og internettradio fram til DAB/DAB+ blir bygget ut i sitt område. Samtidig vil en kunne lytte på de lokale radiokanalene så lenge disse sender på FM. Avhengig av om du liker å høre på radio på kjøkkenet, i stua, på soverommet, i bilen eller på hytta, vil du være sikret favorittkanalene dine i årene framover.

– Du kan velge en radio som både har DAB+ og FM. Ønsker du enda flere kanaler, sørger du for at radioen også kan ta inn internettradio. Eller du kan velge utstyr – hvis du ikke allerede har det i huset – til å lytte på radio via internett, kabel-TV, satellitt-TV, digitalt bakknett for TV eller mobil-TV (DMB), forklarer Sørhus.

– Du kan også kjøpe en DAB+ adapter til de fleste FM-radioene, hvis du av en eller annen grunn ikke ønsker å bytte ut FM-radioen din, understreker seksjonssjefen.

Radio i bilen?

Vær oppmerksom på at det i dag kan finnes DAB-radioer i salg på markedet som ikke har DAB+, tipser Sørhus om.

– Det er derfor lurt å kjøpe en radio med DAB+. Disse radioene er «bakoverkompatible» med DAB, og gjør at man kan bruke radioen til å lytte på DAB fram til DAB+ en gang i framtiden overtar helt for dagens DAB-sendinger.

Mange hører på radio mens de kjører bil. Norske kringkastere vil legge vekt på at digitalradio også skal kunne nytes langs norske veier og i tunneler.

– Fram til DAB/DAB+ er bygd ut der du kjører, vil det derfor være lurt å ha en radio i bilen som både kan ta inn DAB/DAB+ og FM. Dette gjør du enten ved hjelp av en DAB+ adapter som kobles til bilradioen, eller ved å anskaffe en DAB+/FM bilradio. Ved installering av en DAB+/FM bilradio er det viktig å sørge for å ha en antenne til bilradioen som er laget både for DAB+ og FM, avslutter Bjarte Sørhus. (ANB)

Les også: FM-radioen skal bort i 2017

Les også
Vi får snart full DAB-dekning
Les også
Sonys første radioer med DAB+
Les også
Retro DAB-radio med dokking
Les også
FM-radioen skal bort i 2017
Les også
Pinell Iconnect
Les også
Revo Heritage
Les også
DAB-radio for Onkyos 7-serie
Les også
Retroradio som spiller "alt"
Les også
Pure vil revolusjonere radioen
Les også
Cowon D2+
Les også
Nettradio inntar bilen
annonse

Les også