Nyhet

Apple nekter å selge dette spillet

Phone Story viser en avskyelig historie om produksjon av smarttelefoner.

Har du noen gang tenkt på hvor telefonen du holder i hånda kommer fra? Antagelig er du ikke alene hvis du ikke har gjort det. Derfor har mobilspillutvikler Molleindustria laget Phone Story.

Over fire brett får spilleren ta del i flere ledd av smarttelefonproduksjonen, og spillet er konstruert for å få spilleren til å føle ubehag ved hele prosessen.

App Store-nekt

Det ser tilsynelatende Apple ikke på med nådige øyne. Phone Story har nemlig blitt sparket ut fra App Store. Og det er kanskje ikke så rart, for det er ikke et pent bilde Molleindustria maler av mobilproduksjonen.

Spilleren starter med å grave ut mineralet coltan, som brukes i nærmest alt av mobiltelefoner, datamaskiner og spillkonsoller. Coltan utvinnes blant annet i Kongo, og i tillegg til miljøproblemene dette fører med seg, er mye av utvinningen ulovlig.

I første brett må spilleren kjefte på gruvearbeiderne for å holde produktiviteten oppe. Kommer man seg videre til andre brett, må man hindre de ansatte i å begå selvmord. Dette brettet er inspirert av Foxconn-skandalen tidligere i år, hvor ansatte i den taiwanske elektronikkfabrikken ble beskyldt for å tvinge ansatte til å signere en kontrakt på at de ikke kom til å ta sitt eget liv.

De to siste brettene tar for seg Apples salgsstrategier. Først får spilleren vite hvordan Apple skaper etterspørsel etter produktene. Deretter problematiserer spillet hvordan i-produktene skal utrangeres ved å lansere nye produkter, og mengden søppel dette genererer.

Du slipper ikke unna

Dersom spilleren underveis nekter å gjøre som spillet sier, får vedkommende beskjed om at man ikke kan unngå ubehagelighetene ved å ikke delta, for ved å eie en smarttelefon er man allerede delaktig i hele prosessen.

Phone Story er ikke det første kontroversielle spillet Molleindustria har laget. Blant annet har de tidligere rettet søkelyset både mot oljeindustrien, religion og veien hamburgeren din tar før den ender opp i varmehyllen hos McDonalds.

Men Phone Story er altså ikke lenger å finne i App Store. Kanskje Molleindustria har bedre hell med en Android-tilpasset versjon av spillet i Android Market?

Les også: Foxconn benekter anti-selvmordskontrakt

Se bilder fra spillet i denne videoen fra Buss:60:

(Kilder: Kotaku, Wikipedia, spillets hjemmeside)

Les også
Apple saksøkes for "smurfebær"
Les også
Flytt påskemoroa til nettbrettet
Les også
Xbox-arbeidere truet med masseselvmord
Les også
Prøv månedens anbefalte iPhone- og iPad-spill
Les også
Apple blir saksøkt av 27 612 iPhone-brukere
Les også
Bytter ut ansatte med en million roboter
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
Les også
iPhone-arbeidere nektes å ta selvmord
annonse