Nyhet

- I 2020 er vi avhengige av apps

Sjekk de oppsiktsvekkende spådommene i boka The App Effect.

Den nederlandske tankesmien VINT har nylig publisert en bok de har døpt "The App Effect". Her presenterer gruppen med forståsegpåere ti fremtidsscenarier om hvilken betydning apper vil ha for folk flest om åtte år.

En av de mest oppsiktsvekkende spådommene går på at appbruk vil bli en alvorlig avhengighet for mange mobilbrukere, ifølge Comon.dk.

- Akkurat nå kan vi jo le av det. Men i 2020 vil det være helt normalt. Det høres kanskje sjokkerende ut at alle i 2020 vil være avhengige av informasjon, men vi kommer til å se at mennesker bevisst eller ubevisst bruker programmer som en utvidelse av sansene, sier Menno van Doorn i VINT.

Van Doorn har skrevet boken sammen med med Sander Duivestein, Jaap Bloem og Andreas Sjöström, og sammen har de kommet frem til ti spådommer om fremtidens mobilbruk.

10 spådommer fra "The App Effect":

Her er en oppsummering av de ti fremtidsscenariene som presenteres i boka:

1. Sammenslåing av sektorer:
Apper skaper innovasjon på tvers av bransjer og sektorer. Forfatterne nevner appenes betalings- og markedsføringsegenskaper som viktige faktorer. De viser også til hvordan Apple har brukt rammeverket iTunes til å omfatte nye typer tjenester, som App Store, samt utvidet sin håndholdte satsning fra iPod videre til iPhone og iPad. Videre tror de store selskaper i enda større grad enn i dag vil samarbeide om å utvikle nye produkter, tjenester og teknologier.

2. Motreaksjoner som utløses av apper:
Selskaper er nødt til å reagere raskere når det oppstår problemer med deres apper, på grunn av ekstrem tilgjengelighet. Comon.dk nevner som eksempel at noen timers nedetid på Wordfeud en dag i januar utløste sterke reaksjoner blant danske brukere - mobilbrukerne krever at alt skal fungere hele tiden.

Les også: Raser mot Wordfeud-juks
3. Digitale subkulturer styrkes:
Forbrukerne blir kollektiv styrket av sosiale medier, og er i stand til å opponere mot selskaper via blant annet Twitter og Facebook. Mobilbrukerne setter dagsorden. Dette ser vi antydninger til i det norske samfunn i dag, men forbrukermakten vil trolig være mye større om åtte år.
4. Angrep fra motkulturer:
"Hacktivister" som WikiLeaks, Anonymous og LulzSec og andre tvinger selskaper, organisasjoner og selv nasjoner til å være bevisst sitt eget samfunnsansvar. Forfatterne viser til at Island har akseptert ideer om fri flyt av informasjon og meningsspredning, basert på ideologien til til WikiLeaks, og implementert dette i ti av landets lover.

Les også: Hver tiende tysker vil stemme på piratpartiet (Teknofil.no)
5. Apper blir som "programvaredingser":
Mobilapplikasjonene har blitt personlige verktøy i hverdagen, litt på samme måte som digitale dingser - nå er for eksempel DiscMan og MP3-spillere erstattet av WiMP og Spotify her til lands. Allerede i dag personliggjør smartmobilbrukere sine hjemmeskjermer med de appene de liker best, og veien til søplekassa er kort for de appene som ikke interesserer deg.

Les også: Nå kan du ta synstest med mobilen

Finner du frem uten GPS på mobilen i 2020?

6. Mindre tekst, mer bilder og bevegelser:
Mobilen blir en forlengelse av sansene våre, hevder forfatterne av The App Effect. For eksempel vil du ganske snart betale for varer i butikken via NFC, kanskje har du allerede tatt i bruk talestyring på mobilen, og funksjoner som minner om Xbox 360 Kinect - altså, bevegelsesstyring - kommer helt sikkert i større grad til mobil etterhvert.

Les også: PayPal satser på mobilbetaling
7. Påvirkning:
Vi er på konstant søken etter informasjon som er relevant eller interessant for oss, og med apper har vi også konstant tilgang. Dette tror forfatterne av boken vil føre til mange, mange tilfeller av app-avhengighet, og viser til at vi selv i dag ser eksempler på dette.

- Venner, kjente, TV-programmer, selskaper og myndigheter skriker etter vår oppmerksomhet, og vi gir dem oppmerksomhet via håndholdte Internettenheter som vi alltid har med oss, står det skrevet i The App Effect.
8. Personliggjøring:
Forholdet mellom deg som forbruker og selskapene som vil ha pengene dine eller oppmerksomheten din blir mer og mer personlig frem mot 2020. Forbrukerne velger selv hva slags enheter de vil bruke og hvilket operativsystem de vil forholde seg til.

9. Avhengighetsdannende:
Mobilen blir som en slags ekstern intelligens. Hvis det er noe du ikke vet - omtrent hva som helst - kan du fiske opp mobilen fra lomma og finne det ut. Kalkulator og GPS er for eksempel to funksjoner som er forhåndsinstallert på de fleste nye mobiltelefoner.

Innen 2020 tror forfatterne av The App Effect at vi vil være så avhenigige av mobilen at vi bruker den hele tiden og til alle mulige gjøremål. Forfatterne er usikre på om dette gjør oss dummere, smartere, eller om det har noe å si i det hele tatt.
10. Overstimulering av hjernen:
Med all den informasjonen vi har tilgjengelig, både frivillig og ufrivillig, kan det bli for mye å forholde seg til. "Enten blir vi kollektivt gale og bruker all vår tid på å prosessere informasjonen, eller så bare skrur vi av," står det i boka. Forfatterne tror det blir avgjørende at vi blir servert den informasjonen som er relevant for oss, via de kanalene vi foretrekker, i stedet for å rote oss bort ved å lete gjennom all tilgjengelig informasjon.

Hele rapporten finner du her. Den er gratis mot at du deler en link på Twitter eller Facebook.

Les også: Her er lesernes drømme-apper

Hvordan tror du mobilhverdagen ser ut i 2020? Bruk fantasien og del dine ideer i forumet nederst på siden.

(Kilder: Comon.dk, "The App Effect")

Les også
Fravær av mobil skaper angst
Les også
Hvilke rettigheter har du når du kjøper apper?
Les også
Her er de beste bilappene
Les også
De beste Android-appene fra 2011
Les også
Disse iPhone-appene var best i 2011
Les også
Her er våre 21 favoritt-apper
annonse