Til hovedinnhold

Apple kan droppe Google Maps

Forsvinner fra i-dingsene i juni, tror eksperter.

Apple kommer til å kutte ut Googles populære kartprogram i neste hovedoppdatering av operativsystemet i iPhone, iPod og iPad, om vi skal tro kildene til 9to5Mac og magasinet Wired.

Eksempel på detaljnivået i kartteknologien til C3 Technologies. For å bygge slike 3D-kart, knipser selskapet byer gjentatte ganger fra fly for å samle overlappende bilder. Deretter settes bildene sammen for å skape stereoskopisk dybde. (Foto: Stillbilde fra video, C3 Technologies)

Og det er det i og for seg grunn til.

Apple har kjøpt flere kartselskap de siste tre årene, samtidig som Google og Apple jevnt og trutt har gått fra samarbeidspartnere til konkurrenter.

– Dette er helt forventet. Apple har i stigende grad søkt å bytte ut Googles teknologi der det er mulig, sier analytiker Charles Golvin til Wired.com.

Enkelte brukere har kanskje lagt merke til at Googles kartteknologi allerede er erstattet i siste versjon av «iPhoto». Isteden bruker programmet data fra OpenStreetMap-stiftelsen.

Planlagt lenge

Apple har etter alt å dømme forberedt erstatningen av Google Maps en god stund. I 2009 kjøpte de selskapet Placebase, som utvikler en lignende tjeneste som Google Maps. I 2010 kjøpte Apple Poly9, et annet kartselskap som spesialiserer seg på høyoppløselige bilder av storbyer.

Med teknologien til C3 Technologies kan Apple gi svært detaljerte luftbilder av storbyer. Her er Operaen i Oslo. (Foto: Stillbilde fra video, C3 Technologies)

Nylig kjøpte også Apple det svenske selskapet C3 Technologies. Selskapet lager sofistikerte 3D-kart basert på teknologi designet for styringssystemer til missiler.

Med Apple i ryggen kan det dermed tenkes at de tre selskapene samlet vil levere en karttjeneste som kan måle seg med Google Maps.

– Jeg forventer at brukerne kommer til å merke liten forskjell, forutsatt at at brukeropplevelsen av det nye kartprogrammet er like bra eller bedre enn det som tilbys i iOS i dag, sier Golvin til nettsiden.

iOS 6 i juni

Ifølge 9to5Mac vil det nye programmet ligne i utseende på dagens, men med andre farger. Navnet skal være det samme, bare «Kart». En funksjon som ikke følger kartprogrammet i dag, men som diskuteres i artikkelen til 9to5Mac, er hvorvidt Apple kommer til å bygge inn et fullverdig GPS-navigasjonsprogram. Både Windows Phone og Android tilbyr robuste GPS-program.

Det er forventet at Google Maps ryker i neste versjon av operativsystemet iOS. iOS 6 vil sannsynligvis bli annonsert i juni på Worldwide Developers Conference, WWDC. Det er på denne konferansen Apple har annonsert sine tidligere, store oppdateringer.

Les også: Gule Sider lanserer iPad-app

Oslo er en av byene C3 Technologies har laget 3D-kart over. Se demonstrasjonen nedenfor:

annonse