Til hovedinnhold

Denne vulkanen utslettet en hel sivilisasjon

Utbruddet for 3600 år siden var et av verdens verste. Nå kan den ha våknet til
liv igjen.

ISS Expedition 17 Crew, Wikipedia Commons

I bronsealderen ble den greske øya Santorini herjet av et av historiens kraftigste vulkanutbrudd. Forskere tror vulkanen eksploderte med en kraft lik hundrevis av hiroshimabomber i løpet av brøkdelen av et sekund.

Utbruddet utslettet den minoiske sivilisasjonen, og kan ha vært sporen til myten om Atlantis. Nå frykter forskere at vulkanen kan våkne til liv igjen.

Vulkanen på Santorini, eller Thera som den heter i Hellas, er den mest aktive vulkanske sentrum i den vulkanske øybuen i Sør-Egeerhavet. Forskere er likevel bekymret over aktiviteten som nå foregår under vann på Santorini.

I løpet av det siste halvannet året har magmakammeret under øya vokst med så mye som 20 millioner kubikkmeter, nesten 50 ganger størrelsen på Ullevål Stadion.

De enorme mengdene med magma har fått øya til å stige med så mye som 14 centimeter, ifølge en studie tidsskriftet «Nature Geoscience» publiserte søndag.

IDYLL I FARE? Innbyggerne i Santorinis hovedstad Fira vil være i umiddelbar fare dersom vulkanen skulle eksplodere med samme kraft som for 3600 år siden. Forskerne tror at slike utbrudd bare kommer med 20.000 års mellomrom, men er bekymret over aktiviteten under øya.Foto: Wikimedia Commons

Tidligere i 2012 er det meldt om flere jordskjelv under vulkanen etter at det har vært stille i 25 år.

- To turistguider opplevde i april 2011 et jordskjelv på vulkanen som bokstavelig talt fikk dem til å hoppe, forteller Michelle Parks ved Oxford University ifølge Huffington Post.

Parks er en av forskerne bak rapporten. Hun opplyser at de lokale forteller om forandringer i vulkanen i den siste tiden, blant annet kan det lukte skarpt av gasser fra toppen av vulkanen. Vannet i enkelte av buktene på Santorini skal også ha forandre farge. GPS-målinger viser også at grunnen beveger seg.

HEFTIG GROP: På dette bildet får man et tydelig inntrykk av gropen, eller kalderaen, vulkanen skapte i 1620 før vår tidsregning. Kvinnen på bildet er forøvrig Lorena Bernal, som besøkte øya i 1999 etter at hun ble kåret til «Frøken Spania».Foto: Gianni Ferrar, Getty Images

Forskerne bak rapporten i Nature Geoscience er nå bekymret for at vulkanen kan få et nytt utbrudd i nær fremtid. Nøyaktig når det blir er usikkert, opplyser teamet i en pressemelding, skriver MSNBC.

Vulkanologen Georges Vougioukalakis ved Instituttet for geologi og mineral utforskning i Aten, er på sin side ikke redd for et utbrudd med det første.

- Den registrerte aktiviteten er normalt for en vulkan i dvale, sier han til Businessweek.

EN GANG ÉN ØY: Før utbruddet for 3600 år siden var Santorini en stor øy. Øya fikk enorme ødeleggelser og sank delvis under vann etter at vulkanen hadde tømt seg.

Da vulkanen eksploderte i 1620 før vår tidsregning skapte den en tolv meter høy tsunami som mer eller mindre utslettet forskjellige bosettinger og sivilisasjoner som blomstret i Egeerhavet. Det mest av øya Santorini ble tilintetgjort, og det som ble igjen, havnet i stor grad under vann - slik øygruppen fremstår i dag.

Det er blitt spekulert i at tsunamien for 3600 år siden er kilden til historien om Atlantis, som filosofen Platon skrev druknet i havet. Noen eksperter hevder historien bare er oppspinn, mens andre tror minoernes skjebne kan ha inspirert historien om den forsvunne byen.

Det største utbruddet vi kjenner til de siste 10.000 årene, fant sted i Indonesia i 1815. 100 kubikkilometer masse ble slynget ut fra vulkanen Tambora, resultatet ble en 1110 meter dyp kaldera, nesten syv kilometer i diameter.

Minst 117.000 mennesker døde som en direkte konsekvens av utbruddet og i ukene som fulgte. Det lille kongedømmet Tambora ble fullstendig utslettet. Ytterligere 200.000 mennesker skulle dø av sult 12.000 kilometer unna.

Les også: 30.000 døde - han overlevde

annonse