Til hovedinnhold
NyhetDe beste fotoproduktene i 2012

Sjekk vinnerne av årets EISA-priser

De beste fotoproduktene i 2012 er kåret.

Hvert år kårer den europeiske foto- og musikkforeningen EISA de beste fotoproduktene som er laget det siste året. EISA har de siste 30 årene testet alle produkter som blir lansert på markedet, og prisene henger høyt. Det stilles også en del krav til produktene, og et produkt kan ikke vinne en pris uten at det er sluppet på markedet eller har blitt testet av et visst minimumsantall av medlemspublikasjonene. Det finnes omtrent 20 forskjellige klasser i fotokategorien, og hver kategori har én vinner.

Les også: Hvem ble årets EISA-vinner?

Her er vinnerlisten for fotokategoriene for 2012-2013:

European Advanced SLR Camera 2012-2013: Canon EOS 5D MKIII:

I vår test av Canon EOS 5D MK III konkluderte vår anmelder slik:
Canon EOS 5D Mark III er kanskje bedre beskrevet som en 7D med fullformat, enn som en oppfølger til 5D Mark II, og det er nok flere 7D-brukere som vil vurdere å oppgradere ene og alene på grunn av bildekvaliteten enn 5D Mark II-brukere som vil gjøre det samme.

Bildekvaliteten alene er nemlig etter vår mening egentlig ikke grunn god nok til å kjøpe 5D Mark III fremfor 5D Mark II, med mindre man da har et spesielt behov for den moderate forbedringen i bildestøy eller den minimale økningen i detaljgjengivelse som 5D Mark III kan by på. Har du derimot irritert deg over ting som for eksempel 5D Mark IIs nærmest forhistoriske autofokus, noe trege opptakshastighet, eller praktisk talt verdiløse auto-ISO, så er det meget mulig at Canon EOS 5D Mark III er kameraet for deg.

Les også: TEST: Canon EOS 5D MK III

European Camera 2012-2013: Nikon D800:

Nikon D800.

I vår test av Nikon D800 konkluderte vår anmelder slik:
[...] Når det er sagt, så er det hevet over enhver tvil at D800 er et svært kapabelt kamera, faktisk noe av det beste vi noensinne har testet. Perfekt er det ikke, og det finnes kameraer som slår det på flere områder, men som en helhet og i sin prisklasse, er det svært lite som kan hamle opp med dette. Men det krever sin fotograf. Dette er ikke et kamera som passer for en nybegynner, uansett hvor ivrig eller stinn i gryn vedkommende er. D800 krever erfaring.

Nikon D800 er kort og godt noe av det beste vi har sett, langt mindre testet. Det er ikke sikkert det passer alle optimalt, og det har sine småfeil, men til syvende og sist er det en helt rå bildekvalitet i en fremragende pakke, og til en god pris. Selv om det finnes bedre valg for enkelte bruksområder er vår anbefaling av D800 soleklar og aldri i tvil. Nikon D800 er på mange måter et drømmekamera. Så hva skal vi nå drømme om?

Les også: TEST: Nikon D800

European Compact Camera 2012-2013: Canon Powershot G1 X:

PowerShot G1 X.

I vår test av Canon PowerShot G1 X konkluderte vår anmelder slik:
Canon G1 X er en blanding av ti generasjoner med velprøvde G-kameraer og noe helt nytt, nemlig en bildebrikke som er nesten seks ganger større enn i tidligere modeller og nært beslektet den som sitter i Canons speilreflekser.

Ytelse som oppstartstid, autofokushastighet og ventetid mellom to bilder er mer i kompaktkameraklasse enn systemkameraklasse. Totalt sett er G1 X uansett et bra første forsøk fra Canon på å kombinere stor sensor i et høykvalitets kompaktkamera. G1 X fortjener helt klart en anbefaling selv om prisen er i drøyeste laget.

Les også: TEST: Canon PowerShot G1 X

European Professional Compact System Camera 2012-2013: Fujifilm X-Pro1:

Fujifilm X-Pro1.

Så langt har vi fått prøve kameraet på et hotellrom i Las Vegas, samt i én dag i Akam-redaksjonen, og vår anmelder konkluderte følgende om Fujifilm X-Pro1:
Da vi fikk fikle med X-Pro1 på et lite rom i Las Vegas fikk vi ikke ta kameraet ut av rommet, og der var derfor begrenset hvor mye forskjellige situasjoner vi fikk utsatt kameraet for. Vi fikk imidlertid dannet oss et bilde av dette kameraets muligheter og potensiale, og det var i det store og hele positivt. Vi gleder oss til et testeksemplar foreligger, og vi kan få sett hvor bra det faktisk er, men faren er stor for at Leicas M-serie her har fått seg en seriøs konkurrent, sannsynligvis til en brøkdel av prisen.

[...] Det er vanskelig å konkludere med noen grad av sikkerhet basert på JPG-filer og så kort tid med kameraet, men det er trygt å si at vi synes dette ser bra ut. Både fargegjengivelse og detaljgjengivelse synes bra, og støynivået er imponerende lavt.

Les også: Sjekk bildekvaliteten på Fujifilm X-Pro1

Les også: SNIKTITT: Fujifilm X-Pro1

European Compact System Camera 2012-2013: Olympus OM-D EM-5:

Olympus OM-D E-M5.

I vår test av Olympus OM-D EM-5 konkluderte vår anmelder slik:

E-M5 har en god OLED-skjerm som kan vippes opp og ned, bra innebygd søker og mFT gir det største utvalget av optikk på blant de speilløse systemene (med autofokus). Olympus lager også annet tilleggsutstyr som undervannshus, blitser med trådløs styring og flere moduler som kan kobles til kameraets tilbehørskontakt.

E-M5 gir en forbedring i bildekvalitet i forhold til tidligere Olympus mFT-kameraer. Oppløsing og dynamisk omfang er helt på høyde med modellene fra Panasonic og svært nærme kameraer med litt større APS-C bildebrikker. Totalt sett bra bildekvalitet og E-M5 er et av de beste speilløse kameraene Akam har testet.

Les også: TEST: Olympus OM-D EM-5

European Lens 2012-2013: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD:

SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD.

Vi fikk låne objektivet i én uke av Tamron, og dette er hva vår anmelder konkluderte med i vår sniktitt:

Her er det ingen tvil om at Tamron har gjort det meste rett her. Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD er optisk godt, har en fin og effektiv bildetstabilisator, og er i tillegg bygget betydelig bedre enn de fleste av Tamrons tidligere modeller.

[...] bildestabilisatoren er nettopp Tamron-objektivets store "selling point". Det ville ikke vært viktig om ikke resten av objektivet holdt mål, optisk, fysisk og så videre. Men det gjør det, og da er bildestabilisatoren alfa og omega.

Les også: SNIKTITT: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

European Advanced Compact Camera 2012-2013: Sony Cybershot DSC-RX100:

Sony Cybershot DSC-RX100.

Vi har hatt kameraet inne for en liten sniktitt, og dette er hva vår anmelder konkluderte med:

[...] Førsteinntrykket er imidlertid at Sony har lansert et kamera med en unik kombinasjon av bildekvalitet, bra responstider og liten størrelse. 28-100mm er et anvendelig zoomområde, lysstyrken er bra og RX100 er best på høy ISO i denne klassen.

RX100 er likevel ikke et kamera for alle – mange vil nok fortsatt foretrekke modeller med mindre bildebrikke som gir mulighet for mer zoom og prisen er foreløpig ganske høy. RX100 mangler også innebygd søker, blitssko og skarphet ut mot hjørnene av bildet kunne vært bedre.

Les også: SNIKTITT: Sony Cybershot DSC-RX100

I tillegg til disse modellene og objektivene fant følgende produkter disse prisene:

European Advanced Compact Camera 2012-2013: Nikon D4

European All Weather Camera 2012-2013: Olympus TOUGH TG-1

European Advanced Compact System Camera 2012-2013: Samsung NX20

European Compact System Lens 2012-2013: Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm / F2.8 ASPH. / POWER O.I.S

European Macro Lens 2012-2013: Sigma APO Macro 150mm F2.8 EX DG OS HSM

European SLR Camera 2012-2013: Sony SLT-A57

European Photo Software 2012-2013: Adobe Lightroom 4

Kilde: www.photographyblog.com

annonse