Til hovedinnhold

Lagde batteri med ekstrem varighet som kan lades på sekunder

Forskere med nye fremskritt.

UCF

Vi serveres stadig nye batteriteknologier som skal forbedre både batteritid og ladetid, men dessverre er det få som hittil har nådd markedet. Nå har det kommet enda et eksperimentelt batterikonsept som vi trolig ikke vil få se på en stund, men som er lovende likevel.

Denne gangen er det University of Central Florida som er på ferde med en batteriløsning som kan gi både lynrask ladetid og lang levetid.

Lades på sekunder

Det er riktignok ikke batteri i vanlig det dreier seg om, men det forskerne kaller «superkondensator-batteri». Disse skal være i stand til å bli ladet opp på bare sekunder og kan lades opp 30 000 ganger uten å forringes.

Forskerne skriver at det lenge er blitt jobbet med å forbedre superkondensatorer for å kunne benytte dem som batterier i elektriske enheter, men at dette i utgangspunktet er vanskelig siden batteriene vil måtte lages mye større enn vanlige lithium-ionbatterier.

Supertynne materialer

I dette tilfellet fant man altså en vei rundt problemet. Forskerne benyttet «nanometertykke» tråder omgitt av et todimensjonalt materiale som bare er noen få atomer tykt, en løsning som skal gi særdeles raskt overføring av elektroner, og dermed altså raske ladetider.

Løsningen skal også by på høy energitetthet, uten at det er helt klart hvor høy. Uansett påpeker forskerne at teknologien ennå er et godt stykke unna kommersialisering, så vi ser den nok ikke på markedet med det aller første. For alle de tekniske detaljene kan du sjekke ut forskningsdokumentet (krever registrering).

Mobilbatterier byr ofte på problemer: Nå har iPhone 6s et batteriproblem som fører til at mobilen slår seg av »

annonse