Nyhet

Skriv ut rent metall med en helt vanlig 3D-skriver

Spesielt filament består av nesten 90 prosent metall.

Det finnes mange slags plast du kan bruke med 3D-skriveren din, deriblant plast iblandet forskjellig metallpulver for å gi et metallignende utseende.

Du får kjøpt PLA-filament som inneholder fra omlag 30 til 70 prosent finmalt metallpulver av jern, rustfritt stål, aluminium og kobber, for å nevne noe.

Hjerter skrevet på Wanhao Duplicator i3 V2.1, med filamentet Magnetic Iron fra Proto-Pasta. Høyere egenvekt enn vanlig PLA, men åpenbart er dette stadig mest plast.

I våre tester på Tek.no har vi blant annet eksperimentert litt med Magnetic Iron, som er et filament som inneholder jernpulver. Materialet minner litt om metall (hvis du legger godviljen til), men det er likevel først og fremst laget av plast. Det både ser ut som og kjennes ut som plast, selv om det har litt høyere egenvekt enn vanlig PLA.

Damp vekk plasten, og du har rent metall

Med en ny type filament utviklet av amerikanske Virtual Foundry kan du nå skrive ut gjenstander som inneholder nesten 90 prosent metall.

En gjenstand Virtual Foundry fant på Thingiverse. Fra venstre: I Makerbot desktop-programmet. Modellen skrevet på en Flashforge Creator Pro. I kjeramikkovnen. Ferdig brent, nå 99 prosent rent metall.

Gjenstandene kan så varmebehandles i en keramikkovn, slik at plasten fordamper og du sitter igjen med en gjenstand i 99 prosent rent metall.

Filamentet kalles Filamet, og det kan brukes med helt vanlige 3D-skrivere på skrivebordet hjemme. Materialet skal være like enkelt å skrive ut med som standard PLA.

De fleste gjenstandene Virtual Foundry har laget eksempelmodeller av er skrevet ut på en Printrbot Simple. Dette er en enkel 3D-skriver til rundt 5000 kroner.

Tek.no har vært i kontakt med Bradley Woods hos Virtual Foundry. Woods forteller at utfordringen med å utvikle filamentet ligger i å balansere metallinnholdet opp mot praktisk bruk. Så langt inneholder Filamet omlag 88 prosent metall.

– Som du sikkert vil gjette, dess mer metall produktet inneholder dess større er sjansen for at det går i stykker under produksjon. I laboratoriet har vi klart å lage filament med 92 prosent metallinnhold, men det er ikke praktisk brukbart ennå. Men vi kommer dit, sier Woods.

Derfor inneholder Filamet som er i salg per nå i overkant av 88 prosent metall, da det har vist seg å fungere i praktisk bruk på vanlige 3D-skrivere som kan skrive ut PLA-filament. PLA kan skrives ut med temperaturer fra litt i underkant av 200 grader og oppover.

Messing og sølv, og kjernekraft

Foreløpig er Filamet tilgjengelig med metallene kobber og bronse, mens messing og nikkel-sølv er under utvikling.

Byste av Batman i bronse. Modellen er ikke brent, bare polert.

– Vi regner med å ha både messing og nikkel-sølv tilgjengelig på forbrukermarkedet i løpet av et par måneder. Vi motiveres til dels av å kunne lage forbrukerprodukter med en pris som er overkommelig. Men vi jobber også med produkter for industrien. Vi holder på med en industriell versjon av Filamet laget av tungsten. I tillegg samarbeider vi med Energidepartementet (U.S. Dep. of Energy) om å utvikle en versjon med uran, slik at de kan 3D-skrive brenselceller til kjernekraftverk, sier Woods.

Statue i bronse.

Ifølge Woods er det stor interesse for Filamet i forbrukermarkedet. Såpass stor at selskapet nå planlegger å legge om sin distribusjonsmodell fra direkte salg til nettverksdistribusjon.

– Salget gjennom nettsiden vår har vært meget bra. Men vi opplever at å drive med direktesalg er veldig arbeidskrevende, så vi skal legge om distribusjonen, sier Woods.

Filamet med kobber koster i skrivende stund i overkant av 700 kroner for en halv kilo. Det er ikke noen upris i forhold til jernfilamentet vi har testet her i Tek.no, som koster en femtilapp mindre.

Gjenstander må ikke nødvendigvis varmebehandles, hvis du ikke har tilgang til en keramikkovn. Ved å pusse og polere kan du likevel oppnå en strøken metallfinish. Vi håper å få inn noen prøver av Filamet slik at vi kan teste det hos oss i Tek.no.

Les vår test av Wanhao Duplicator, med syv forskjellige typer filament

Les også
I fjor holdt de hus i en liten leilighet – nå har bedriften flyttet til stort industrilokale i Nydalen
Les også
Dremel 3D40 Idea Builder: Dremel + Clas Ohlson + Autodesk = kvalitet i alle ledd?
Les også
Dette er folkets favoritt-3D-skrivere
Les også
da Vinci Mini w: En superenkel 3D-skriver til 3000 kroner
Les også
Hvorfor kjøpe din egen 3D-skriver når Ole kan gjøre jobben for deg?
annonse