Til hovedinnhold

Oculus slipper ny teknologi som gjør VR mye mindre krevende

Se den nye løsningen i aksjon.

Eirik Helland Urke, TU Media

Et av problemene med den lovende VR-teknologien er at den fremdeles krever så kraftig maskinvare at prisen du må betale for en fullverdig VR-opplevelse fort blir veldig høy. I oktober meldte vi om en ny teknologi som skal gjøre VR mindre krevende, og nå melder Oculus at teknologien er her.

Teknologien med det litt vanskelige navnet «asynchronous spacewarp» (ASW) slippes for utviklere i disse dager, og i den sammenheng har selskapet også sluppet mer informasjon om hvordan løsningen virker.

Lager «kunstige» bilder

ASW fungerer i korte trekk ved å ta for seg to bilder og analysere forskjellen mellom dem. På bakgrunn av disse analysene genereres det deretter et nytt «syntetisk» bilde mellom de to bildene.

Dette gjør ifølge Oculus at man kan kjøre VR-apper med en bildefrekvens på bare 45 bilder per sekund, noe som ikke krever allverdens med maskinvare, og ved å flette inn de syntetiske bildene vil skjermen fremdeles vise 90 bilder per sekund.

Løsningen førte til en «nedjustering» av maskinvarekravene til Intel i3-6100 eller AMD FX4350, 8 GB minne og et Nvidia GTX 960-skjermkort. Til sammenligning har minimum GTX 970 og i5-prosessor eller tilsvarende vært anbefalt tidligere.

Ikke uten en hake

Naturlig nok har teknikken en pris. I den nylig publiserte beskrivelsen av ASW opplyses det at man må forvente støy i bildet som et resultat av at det noen ganger er vanskelig for ASW-løsningen å henge med i svingene og generere syntetiske bilder med høy presisjon. Hvor mye støy som forekommer vil avhenge av hva som vises i bildene.

Teknikken er altså ingen fullgod erstatning, og for best resultat er det selvsagt fremdeles best om man sitter på de opprinnelige, anbefalte maskinvarekravene.

Snart kan VR-skjermene bli mye skarpere: Denne nye prototypen fra Sharp har 1000 piksler per tomme »

(Via The Next Web)

annonse