Til hovedinnhold

Brillefri 3D-skjerm lar deg ta på 3D-figurene

Forskere har skapt et taktilt grensesnitt.

En gruppe forskere ved Keio-universitetet i Japan har utviklet en brillefri, stereoskopisk 3D-skjerm med flere innsynsvinkler som gjør seerne i stand til å ta på en 3D-figur som flyter i luften.

Teknologien har fått navnet RePro3D, og er en kombinasjon av tre elementer: Et mekanisk kontrollert modellmiljø, et taktilsk (berøringsmessig) grensesnitt og en brillefri, integrert 3D-bildeskjerm.

Retro-refleksivt

– Vi har brukt retrorefleksiv projeksjonsteknologi, og benytter materialer med spesielle retro-refleksive egenskaper, sier en av forskerne, som fortsetter:

– Denne type materiale reflekterer innkommende lys tilbake den samme vinkelen som det kom. Denne teknologien gjør det mulig for en skjerm å vise bilder på et annet sted enn lyskilden.

Utvikler følelse i fingrene

Grensesnittet bruker et infrarødt kamera som gjenkjenner bevegelser på hånden til brukeren, og figuren på skjermen reagerer umiddelbart i forhold til brukerens bevegelser.

Forskerne holder på med å utvikle et system som kan etterlikne fysisk følelse gjennom å ta på ting, ved å la brukeren ha på seg en enhet som gir berøringsmessige tilbakemeldinger til fingrene.

I fremtiden skal de bygge et trykkbart 3D-skjermsystem som utvider størrelsen til det synlige bildet, slik at flere folk kan befinne seg i det samme rommet, og dele det samme bildet.

(Kilde: DigInfo TV)

annonse