Tek.no

Nyhet

Brillefri 3D-skjerm lar deg ta på 3D-figurene

Forskere har skapt et taktilt grensesnitt.

Vegard Ottervig
20 Sept 2011 05:45

En gruppe forskere ved Keio-universitetet i Japan har utviklet en brillefri, stereoskopisk 3D-skjerm med flere innsynsvinkler som gjør seerne i stand til å ta på en 3D-figur som flyter i luften.

Teknologien har fått navnet RePro3D, og er en kombinasjon av tre elementer: Et mekanisk kontrollert modellmiljø, et taktilsk (berøringsmessig) grensesnitt og en brillefri, integrert 3D-bildeskjerm.

Retro-refleksivt

– Vi har brukt retrorefleksiv projeksjonsteknologi, og benytter materialer med spesielle retro-refleksive egenskaper, sier en av forskerne, som fortsetter:

– Denne type materiale reflekterer innkommende lys tilbake den samme vinkelen som det kom. Denne teknologien gjør det mulig for en skjerm å vise bilder på et annet sted enn lyskilden.

Utvikler følelse i fingrene

Grensesnittet bruker et infrarødt kamera som gjenkjenner bevegelser på hånden til brukeren, og figuren på skjermen reagerer umiddelbart i forhold til brukerens bevegelser.

Forskerne holder på med å utvikle et system som kan etterlikne fysisk følelse gjennom å ta på ting, ved å la brukeren ha på seg en enhet som gir berøringsmessige tilbakemeldinger til fingrene.

I fremtiden skal de bygge et trykkbart 3D-skjermsystem som utvider størrelsen til det synlige bildet, slik at flere folk kan befinne seg i det samme rommet, og dele det samme bildet.

(Kilde: DigInfo TV)

Les også
Dolby og Philips klare med brillefritt 3D-format
Les også
Dette 3D-displayet behøver ikke skjerm
Les også
Satser videre på ekte 3D
Les også
Acer med passiv 3D-skjerm for gamere
Les også
– 3D gjør ikke opplevelsen bedre
Les også
Pic3D gjør 2D-skjermen om til brillefri 3D
Les også
– 3D-krigen vil avgjøres i år
Les også
En av ti nordmenn kan ikke se 3D
annonse

Les også