Tek.no

Nyhet

Huawei får forlenget frist i USA med 90 dager

Eric Piemont, Scanpix
20 Aug 2019 08:27

Den kinesiske telegiganten Huawei får fortsette å kjøpe teknologi fra amerikanske selskap i ytterligere 90 dager. Akkurat som Reuters kilder hadde spådd i forkant.

– Noen av våre amerikanske produsenter er avhengig av å fortsette samarbeidet med Huawei. De skal få mer tid til å avvikle dette, sier handelsminister Wilbur Ross til Fox News.

Den nye fristen mot å selge amerikansk teknologi til Huawei er satt til 19. november.

Huawei står i sentrum for den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. I mai ble selskapet svartelistet av amerikanske myndigheter. De mener det utgjør en sikkerhetsrisiko og kan komme til å dele informasjon med kinesiske myndigheter. Huawei avviser de amerikanske anklagene.

Hjelper amerikanske selskaper

Forlengelsen på 90 dager vil dempe de økonomiske følgene for de amerikanske leverandørene til Huawei.

I 2018 alene brukte Huawei rundt 70 milliarder dollar på å kjøpe utstyr fra tredjepartsselskaper, hvorav 11 milliarder dollar av dem, omtrent 99 milliarder kroner, kom fra amerikanske selskaper. Det inkluderer blant annet giganter som Qualcomm, Intel og Google.

Kan søke om fritak

I juni, over en måned etter at sanksjonene først ble annonsert, lettet USA litt på presset og sa at Huawei igjen skulle få kjøpe varer fra amerikanske selskaper. Flere uker senere ble det klart at amerikanske selskaper måtte søke om dispensasjon for å få lov å selge varene sine til Huawei, og at selv ikke disse var helt fritatt for noe eventuelt salgsforbud.

Over 50 amerikanske selskaper skal ha søkt til de amerikanske myndighetene om slike lisenser. Det bekreftet Commerce Secretary Wilbur Ross, som også sa at han forventet flere, ifølge Reuters.

Lager eget operativsystem

En av de mange tingene Huawei kjøper fra USA er lisens for å bruke Googles mobiloperativsystem, Android. Selve kildekoden er lisensfri og kan brukes av hvem som helst, men for å få tilgang til Google-produkter, som applikasjonsbutikken Google Play Store, er selskaper nødt til å betale. Uten tillatelse til å handle med amerikanske selskaper kan dette i teorien bli problematisk for Huawei i fremtiden, hvis USA skulle sette foten ned.

For å gjøre seg mindre avhengig av amerikanerne har de derfor jobbet med sitt eget operativsystem i fem år, som de viste frem for første gang denne måneden. Operativsystemet heter HarmonyOS, og vil i første omgang ikke brukes på mobiler, men andre smartprodukter som TV-er, biler og smartklokker. Operativsystemet skal imidlertid være fleksibelt, og skal også kunne brukes på mobiler.

annonse