Nyhet

Bitcoin-gravingen bruker mer strøm enn mesteparten av verdens land

Og nå er en Bitcoin verdt godt over 100 000 kroner.

Populariteten til den virtuelle Bitcoin-valutaen har økt kraftig i senere år, godt hjulpet av den sterkt oppadgående kursen valutaen har hatt i lengre tid. Nå har vi fått litt innsikt i akkurat hvor mye energi som går med til «gravingen» av Bitcoin, og tallet er ganske imponerende.

Som ExtremeTech melder har nettstedet Digiconomist, som spesialiserer seg på analyse rundt kryptovalutaer, regnet ut at Bitcoin-gravingen til sammen konsumerer 31,6 terawattimer globalt i løpet av ett år.

Dette skal være mer enn elektrisitetskonsumet til hele 159 av verdens land og regioner. Dersom Bitcoin var et land ville det havnet på 63.-plass blant verdens 219 land og regioner, men på denne listen finnes det vel å merke mange små og folkefattige områder.

Landene i oransje bruker mindre elektrisitet enn Bitcoin. Bilde: Powercompare.co.uk

24 prosent av Norges forbruk

Som man kan se hos nettstedet Powercompare.co.uk befinner de fleste landene med lavere forbruk enn Bitcoin seg i Afrika, men noen befinner seg også i Europa, med blant annet Irland, Island og Estland på listen. Det landet som ligger nærmest Bitcoin i årlig energiforbruk er Serbia, med 32,2 terawattimer.

Om man sammenligner med vårt eget land hadde Norge ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå et forbruk på 132,5 terawattimer i 2016, som betyr at Bitcoin-gravingen bruker cirka 24 prosent av Norges samlede elektristetsforbruk.

«Gravingen» av Bitcoin er den prosessen som skjer når man verifiserer nye transaksjoner som legges til den såkalte blokkjeden, noe som krever kompliserte utregninger som tar mye energi.

Valutaen har som kjent økt kraftig i verdi den siste tiden. Vi meldte nylig at verdien på én Bitcoin hadde nådd 10 000 dollar, godt over 80 000 kroner, men i skrivende stund har den kommet opp i nesten 13 000 dollar hos CoinMarketCap. I norske kroner ligger verdien nå på over 107 000 kroner.

Google-brukere er nå mer interessert i Bitcoin enn gull »

Les også
Kryptovalutaene fortsetter å falle kraftig
Les også
Nå stuper verdien på alle kryptovalutaene
Les også
Bitcoin-verdien vokser igjen
Les også
Gir bort 800 millioner kroner i Bitcoin
Les også
Her graver de etter kryptovaluta med kroppen
Les også
Hackere stjal Bitcoin for 645 millioner kroner
Les også
Steam stenger for Bitcoin-betaling
Les også
Nå er én Bitcoin verdt over 80 000 kroner
Les også
Bitcoin klatrer videre oppover – setter nok en rekord
Les også
For første gang er Google-brukere nå mer interessert i Bitcoin enn gull
Les også
Bitcoin fortsetter den vanvittige oppturen – dobler verdien på få måneder
Les også
Én Bitcoin er nå verdt over 2000 dollar
annonse