Tek.no

Nyhet

Storfilm lekket på nettet en måned før lansering

Apple iTunes får skylden.

Marvel
23 Jan 2018 11:03

Storfilmen «Thor:Ragnarok» har blitt lekket på nettet etter det som tilsynelatende er en blemme gjort av Apple iTunes.

Filmen skal ha dukket opp i iTunes-biblioteket til flere brukere som hadde forhåndsbestilt filmen via helt lovlige kanaler, til tross for at den egentlige lanseringsdatoen ikke er før 19. februar.

Deretter tok det ikke lang tid før filmen også spredde seg videre til piratnettsider, og er ifølge nettstedet TorrentFreak lastet ned flere titusenvis av ganger.

Forhåndsbestilte hos Vudu, fikk filmen i iTunes

Feilen ble gjort offentlig etter at en bruker på forumnettsiden Reddit fortalte om hvordan storfilmen «Thor:Ragnarok» plutselig hadde havnet i iTunes-biblioteket hans.

I innlegget på Reddit, som nå er slettet, fortalte han at han hadde forhåndsbestilt en 4K-versjon av filmen via nettsiden Vudu. Der fikk han beskjed om at filmen ville være tilgjengelig den 19. februar, akkurat som forventet.

Movies Anywhere er en tjeneste som kobler sammen forskjellige filmtjenester for brukeren.

Men Vudu-kontoen hans snakket også med hans Apple iTunes-konto, fordi han er registrert på en tjeneste kalt Movies Anywhere. Dette er en tjeneste tilgjengelig for amerikanske brukere, som kobler sammen en rekke forskjellige filmtjenester, slik at hvis du handler en film på én tjeneste, blir den også gjort tilgjengelig hos de andre. Hadde systemet fungert riktig, ville Reddit-brukeren altså kunne se filmen på blant annet iTunes den 19. februar, men ikke før.

Noe galt må imidlertid ha skjedd, for da han sjekket filmbiblioteket sitt på iTunes, lå «Thor:Ragnarok» der, nesten en måned for tidlig. Han kunne strømme filmen direkte, eller laste den ned for å se den offline. Forunderlig nok var det bare 720p-versjonen av filmen han hadde tilgang til, og ikke 4K-versjonen han hadde betalt for.

Piratkopierte versjoner florerer på nettet nå, bare 12 timer etter at nyheten sprakk.

Flere Reddit-brukere prøvde samme fremgangsmåte, og kunne bekrefte at de også fikk tilgang til filmen via iTunes, etter at de forhåndsbestilte den hos Vudu.

Deretter tok det ikke lang tid før piratgruppa EVO fikk nyss om metoden. De satte i gang jobben med å knekke kopibeskyttelsen på filmen, og ifølge nettstedet TorrentFreak var det gjort i løpet av ti timer.

Første lekkasje av sitt slag

Hvis det stemmer at lekkasjen skjedde som en forlengelse av Movies Anywhere-koblingen mellom forskjellige tjenester, er dette den første av sitt slag, skriver The Verge.

Om det vil få følger for tjenesten er ikke sikkert, men det er ikke utenkelig at Disney og Marvel vil fremskynde lanseringen av filmen nå som den har blitt lekket på nettet.

Det kan tross alt være snakk om mange tapte penger for filmstudioet hvis de ikke kommer piratene i forkjøpet.

Ikke alle mener piratkopiering fører til tapte inntekter:
– EU skjulte en studie som viser at piratkopiering ikke skader salg

Les også
– Piratkopiering på Internett er større enn noensinne
annonse

Les også