Tek.no

Nyhet

Denne lille dingsen skal gjøre bilene helt selvkjørende

Se videoen av den nye, avanserte sensoren.

3 Des 2017 08:25

Den selvkjørende bilteknologien brukes i stor grad ennå som et supplement til menneskelig kontroll, men det jobbes nå iherdig med å gjøre bilene helt selvkjørende. Nå har det kommet en ny sensor på markedet som skal bidra til å fremskynde nettopp dette, melder blant andre The Verge.

Et selskap som heter Velodyne har nemlig sluppet en ny såkalt lidar som skal bringe teknologien et stort steg fremover. En lidar er en type radar som bruker lasere til å registrere objekter i alle retninger, og en av de mest brukte sensortypene på selvkjørende biler.

Høyt detaljnivå

Velodyne, som allerede har produsert lidarer til biler en god stund, sier at den nye sensoren er hele 10 ganger kraftigere enn deres forrige modell og at den være i stand til å fange opp selv små synlige objekter fra lang avstand og i høy fart. Radaren opererer med 128 laserkanaler, dobbelt så mye som forgjengeren.

Slik ser den nye sensoren ut. Den er ganske så kompakt. Bilde: Velodyne

Teknisk sjef hos Velodyne, Anand Gopalan, uttalte overfor The Verge at sensoren er designet for såkalt «nivå 5» av selvkjørende bilteknologi, som refererer til den høyeste graden av autonomi, altså selvstyrende egenskaper. Biler av denne typen er altså laget for å kjøre helt uten menneskelig innblanding.

Skjermkortprodusenten Nvidia jobber for øvrig også med å realisere denne typen selvkjørende bilteknologi, med sin nye Drive PX Pegasus-plattform. Denne plattformen skal ifølge Nividia danne grunnlaget for helt autonome biler, for eksempel «robot-taxier», som verken har ratt, pedaler eller speil, og som kan bestilles «on demand».

Ingen skal ennå ha realisert nivå 5. Googles selvkjørende biler, som utvikles under det nye Waymo-selskapet, opererer nå på nivå 4 og ble nylig testet på veiene, som TechCrunch rapporterte. Nivå 4 betyr at bilene er helt selvstyrte, men at de ennå ikke takler alle typer omgivelser.

En demonstrasjonsvideo av hva den nye sensoren fra Velodyne «ser» finner du øverst i artikkelen.

Oslo skal snart teste ut selvkjørende minibusser »

Les også
Bli med på en kjøretur i Googles helt selvkjørende bil
Les også
Tesla skal lage «verdens beste» brikker for kunstig intelligens
Les også
Apple letter endelig på sløret om sine selvkjørende biler
Les også
Denne kolossen skal være Apples selvkjørende bilteknologi
annonse

Les også