PC på størrelse med et kredittkort

Raspberry Pi er en liten datamaskin med en liten prislapp.

Små datamaskiner er ikke noe nytt – mange går da rundt med en i lomma. Men prisen og modifikasjons(u)mulighetene gjør dem lite attraktive for folk som ikke er spesielt godt bemidlede, og for dem som bare vil ha noe å leke seg med.

Løsningen kan være Raspberry Pi, en PC som koster 25 dollar og med sine 5,4 x 8,6 centimeter er på størrelse med et kredittkort.

Datamaskinen er utviklet av en veldedig organisasjon, Raspberry Pi Foundation. Opprinnelig var tanken å lage en rimelig datamaskin som unger kunne leke seg med og forhåpentligvis programmere litt på, ettersom moderne PC-er og ikke minst spillkonsoller gjør at ungdommer ikke lenger trenge forstå hvordan en datamaskin virker for å bruke den. Med Raspberry Pi var håpet å lage en plattform som kunne brukes til å få i gang et programmeringsmiljø, på samme måte som 80- og tidlig 90-talls datamaskiner gjorde det.

Det ble likevel snart klart at langt flere enn vordende programmerere kunne dra nytte av en slik liten maskin. Alt fra utviklingsland til robotbyggere har meldt sin interesse for Raspberry Pi.

En ARM Linux-boks

For oss som har fulgt med på den rivende utviklingen på mobilfronten de siste årene kommer det ikke som noen overraskelse at motoren på den lille PC-en er en ARM-prosessor, som vi jo finner i de fleste mobiler og nettbrett. I Raspberry Pi sitter det en 700 MHz Broadcom BCM2835, som etter sigende skal være god nok til alt fra vanlig desktop-bruk, enkle spill og HD-video. Datamaskinen har 128 MB minne.

Hverken ARM eller minnemengden fungerer godt med dagens Windows, så operativsystemet vil være Linux. Debian, Fedora og ArchLinux skal være støttet fra dag en.

Når det gjelder resten av datamaskinen er den nokså allsidig utstyrt, blant annet med plass for SD-kort til intern lagring, RCA og HDMI ut for bilde til TV eller monitor, minijack lydutgang, USB 2.0 og GPIO-pinner. Den vil få støm over microUSB, altså på samme måte som en mobiltelefon.

Raspberry Pi kommer for øvrig i to utgaver, A og B. Sistnevnte har 256 MB RAM og en 10/100 ethernet-port i tillegg til det som er nevnt. Den vil koste 35 dollar, mot altså 25 for A-versjonen.

Produksjonen begynner i januar

Raspberry Pi er i disse dager til betatesting, og skulle alt gå vel starter produksjonen rett over nyåret. Skulle du ha lyst på en (eller flere), eller bare vil vite mer kan du ta turen over til Raspberry Pi Foundations hjemmesider. De tar riktignok ikke i mot forhåndsbestillinger, men du kan melde deg på nyhetslista for å bli varslet om når den er klar.

Kilde: Raspberry Pi Foundation

Les også
Googles OS får støtte for Raspberry Pi
Les også
Sjekk ut dette kabinettet til Raspberry Pi
Les også
Raspberry Pi er i salg nå
annonse