Til hovedinnhold

Pine64 slipper to nye og smarte ettkortsdatamaskiner

4K-støtte, HDR og mer krefter er blant trekkplastrene.

Ettkortsdatamaskiner har lenge vært omtrent synonymt med den populære Raspberry Pi, men de siste årene har vi fått noen andre alternativer også.

I fjor sommer kunne vi eksempelvis skrive om Pine64s Rock64 – en kredittkortstor datamaskin med 4K- og HDR-støtte.

Nå har Pine64 dratt sløret av to nye småtasser: Pine H64 og RockPro64. De er dog ikke like små som den nevnte Rock64, men har i stedet de samme målene (13,3 x 8,0 x 1,9 cm) som det opprinnelige Kickstarter-finanserte Pine A64.

Voksende økosystem

Når «mekkekort» av denne typen skal få et nytt familiemedlem, er det en fordel å holde seg til den samme størrelsen og stort sett ha porter, festehull og komponenter på de samme stedene. Da slipper man å spesialbygge kabinetter eller endre på et fysisk oppsett fordi man vil bytte ut kortet med et nytt og sterkere.

Derfor bedyrer også Pine64 av de nye kortene vil være kompatible med flere av tilleggskortene, donglene og ekstrautstyret som finnes til Pine A64.

Pine H64 sett ovenfra.

Av de to nykommerne er det Pine H64 som er A64s naturlige etterfølger. Ikke helt uventet har H64 fått mer krefter innabords gjennom en Allwinner H6 SOC (system on a chip). Denne brikken består av en firekjernet ARM Cortex-A53 CPU og en Mali-T720 MP2 GPU, som da takler 4K-oppløsning i 60 Hz og HDR.

Siden kortet i tillegg er utstyrt med opptil 3 GB RAM, USB 3.0, gigabit LAN og HDMI 2.0a bør det kunne gjøre en anstendig jobb som mediesenter. Det kan starte opp rett fra en USB-kilde, et microSD-kort eller eMMC-modul. Pine H64 har dessuten plass til et mini-PCIe-kort, eksempelvis for trådløst nettverk.

Kortet skal være tilgjengelig for bestilling fra i morgen og koster fra 25 til 45 dollar avhengig av hvor mye RAM du vil ha det med.

Liten versting

RockPro64 sett ovenfra.

Så har vi altså den nye RockPro64, en tass for deg som vil ha noe med ekstra muskler. SOC-en er en Rockchip RK3399, som betyr en tokjernet Cortex-A72 pluss en firekjernet Cortex-A53 med separat NEON-koprosessor (hjelpeprosessor), og en ARM Mali-T864 for grafikk.

Denne pakka kan fort generere nok varme til at det blir trøbbel, så RockPro64 kommer både med festehull for en kjøleribbe og strømkontakt for vifte.

Kortet kommer med et spenn av muligheter, inkludert en USB Type-C-port som også kan brukes til å drive et sekundært display med 4K-støtte. Det er også et vanlig PCIe x4-spor til et valgfritt tilleggskort.

I tillegg er det planer om en spesialutgave av dette kortet for kjøring av AI-programvare. Denne utgaven vil da også være utstyrt med en NPU (Neural Network Processing Unit).

RockPro64 i utgaver med 2 og 4 GB RAM skal etter planen komme i salg medio mars, da med en startpris på anstendige 60 dollar. AI-utgaven er ikke planlagt å slippes før til høsten.

Flere detaljer kan du finne på Pine64s forumsider.

Små datamaskiner kan være kjekke nok:
GUIDE: Slik brukte vi Raspberry Pi som spionkamera (Ekstra) >>>

(Kilde: Liliputing)

Les også
Nå har Raspberry Pi 3 fått mye raskere nettverk
Les også
Raspberry Pi har sluppet nytt minikort for deg som har lyst til å slippe lodding
Les også
Commodore bekrefter mini-versjon – vil hete C64
Les også
Slik blir Ataris nye spillkonsoll
annonse