Til hovedinnhold

Denne filredderen tar flere og større harddisker

Recuva har godt nytt for uheldige folk.

Niklas Plikk, Hardware.no

Filer kan forsvinne. Om grunnen er at du eller noe andre har klart å trykke på Delete-tasten en gang for mye, eller at kameraet ditt på en eller annen magisk måte har klart å slette hele minnekortet, spiller ingen rolle. Hvis du da ikke har tatt sikkerhetskopier, kan du være i skikkelig trøbbel.

Noe av det vi har lagret på harddisker, minnepinner og minnekort er uerstattelig. Alt fra skolearbeid til hjemmevideo, og ikke minst tusenvis av bilder, kan bli borte for alltid dersom uhellet skulle være ute.

Men så lenge dataene ikke overskrives med nye data, er de i teorien fremdeles intakte, selv om operativsystemet ikke finner dem. Heldigvis er det programvare som kan gå gjennom hele sulamitten, finne tapte filer og få deg ut av knipa. En av våre gamle favoritter er Recuva fra Piriform, gjengen som også står bak det populære ryddeprogrammet CCleaner.

Endelig oppdatert

Recuva er også snill mot ferske databrukere.

De siste par årene har likevel Recuva hatt et par klare mangler. Det ene er at programmet ikke har støttet større harddisker enn 2 TB. Det andre, og kanskje mest viktige, er likevel mangelen på støtte for disksektorer på 4096 bytes. Dette er også kjent som "advanced format", og ble innført for fullt i 2011. I dag bruker så å si alle harddisker 4K sektorer.

Totalt har dette gjort Recuva lite egnet for nyere datamaskiner. Men i versjon 1.45.858, som ble sluppet i går, er støtte for 4K sektorer og harddisker på 3 TB endelig på plass. Med andre ord kan dette kjekke programmet tas med inn i varmen igjen.

Recuva fungerer med alt fra harddisker til minnekort, og kjører på Windows 2000 eller nyere, både 32- og 64-bit. Professional-utgaven av programmet koster penger, men de fleste vil nok klare seg fint med den som er gratis. Les mer og last ned fra Recuvas hjemmeside.

Flere programtips? Sjekk vår liste over 33 kjekke programmer til Windows.

annonse