Til hovedinnhold

Elon Musk: – Kunstig intelligens vil føre til tredje verdenskrig

Og han tror at datamaskinene selv kan starte den.

Det gjøres store fremskritt innen kunstig intelligens for tiden, og mens mange er begeistret på teknologiens vegne finnes det også de som er svært skeptiske. En av dem er Tesla- og SpaceX-grunnleggeren Elon Musk, som nå er på banen igjen med ny skremselsretorikk.

Som blant andre TechCrunch fikk med seg la Musk nylig ut en Twitter-melding med et dystert budskap, nemlig at den intense konkurransen innen kunstig intelligens kan føre til tredje verdenskrig.

Tesla-grunnleggeren peker på at mange land, inkludert store nasjoner som Russland og Kina, nå begynner å bli sterke på datateknologi og at konkurransen om å bli best innen kunstig intelligens er i ferd med å tilspisse seg på en slik måte at en krig kan bryte ut. I en annen Twitter-melding fulgte Musk opp med å si at krigen trolig vil starte av seg selv.

Mener datamaskinene kan ta initiativet

– Den vil kanskje ikke bli startet av statslederne, men av den kunstige intelligensen selv, dersom den mener at et preventivt angrep er den mest sannsynlige veien til seier, skriver Elon Musk.

Musk henviste han til en sak hos nyhetsbyrået RT, som handler om at den russiske presidenten Vladimir Putin nylig uttalte at det landet som leder an innen kunstig intelligens vil «styre verden». Dette mener Musk underbygger spådommen hans, selv om Putin understreket at Russland ikke har noe intensjon om å monopolisere feltet.

Tesla-grunnleggeren har flere ganger tidligere kommet med dystre spådommer angående kunstig intelligens. I 2014 uttalte han at «noe farlig» kommer til å skje innen få år på grunn av den raske utviklingen, og at det er fare for at teknologien kan «slippe ut» på Internet i et scenario som minner om det intelligente Skynet-nettverket vi husker fra Terminator-filmene.

På den annen side er Musk samtidig åpenbart interessert i teknologien, og snuser blant annet på muligheten for å koble menneskehjernen til kunstig intelligens og bruke kunstig intelligens til å skape «supermennesker». Helt entydig er han med andre ord ikke.

Elon Musk har nå vist frem en ny romdrakt »

Les også
I dag blir en robot med kunstig intelligens medhjelper på romstasjonen
Les også
Irriterer du deg over bufring i videoer? Forskere mener de har funnet løsningen
Les også
Slik skal Elon Musk bruke kunstig intelligens til å skape «supermennesker»
Les også
Nå skal Elon Musk koble menneskehjernen til kunstig intelligens
Les også
Bill Gates: – Jeg er bekymret for kunstig intelligens
Les også
– Kunstig intelligens kan bli en fare for mennesket innen fem år
annonse