Til hovedinnhold

Den ultimate spillskjermen er utsatt for tredje gang

Det kan bli høst før du får tak på den.

Oppdatert (igjen!) 17. april: Acer bekrefter nå til oss at X27 er utsatt nok en gang. Denne gang skal masseproduksjonen være skjøvet til juni før skjermene dukker opp i butikk i august. Dette er tredje gang skjermen er utsatt siden nyttår.

Det som er spesielt med denne siste utsettelsen er at den kommer etter at Asus har bekreftet at deres ROG Swift PG27UQ med tilsvarende spesifikasjoner og angivelig samme panel lanseres i mai. Dermed blir Asus klart først til markedet med en 4K 144Hz-skjerm til tross for den fire måneder senere annonseringen deres.

Opprinnelig sak følger.

––––––––––––––

Sagaen om Acers Predator X27, den første skjermen med 144Hz, 4K-oppløsning, HDR, kvanteprikker og G-Sync i én guddommelig pakke, får nok et kapittel.

Skjermen er nemlig utsatt igjen. Det bekrefter produktansvarlig i Komplett, Are Sørensen, til oss. Utsettelsen skyldes fortsatt produksjonsvansker for panelet som skal brukes i X27.

Dette er andre gangen på kort tid X27 er utsatt, etter at Acer så sent som i januar fortalte oss at den ville lande i butikkene i april. Deretter, i februar, ble lanseringen skjøvet tilbake til juni, og nå sist til juli. Minst.

For, mens den nye datoen Komplett opererer med er 12. juli, er denne ubekreftet og dessuten i ferd med å endres, forteller Sørensen til oss.

Han tviler sterkt på at juli-lanseringen er realistisk, ut fra informasjonen han tidigere har mottatt fra Acer og rykter om enda kraftigere utsettelser som kommer til overflaten på internett i disse dager. Blant annet via TFT Central og BlurBusters Twitter-kontoer.

– Slik informasjonen har blitt gitt tviler jeg sterkt på juli. Andre aktører som skal lansere samme type oppgir ikke noe leveringstid enda pga. produksjonsproblemer, skriver Sørensen, som har mer tro på en lansering i tredje kvartal og nå vurderer å endre status i nettbutikken.

Dette er kjedelige nyheter for spillentusiaster, men så spørs det selvsagt hvor mange som egentlig berøres av utsettelsen i all den tid skjermen har den hinsidige prisen på 25 000 kroner.

Under følger den opprinnelige artikkelen med informasjon om skjermen:

Det har gått vinter og sommer siden vi første gang så en spillskjerm som kunne skilte med både et 4K-panel og 144Hz-oppdateringsfrekvens. Nå, etter en rekke utsettelser er imidlertid de første beistene fra det som må kunne kalles den nye skjermgenerasjonen endelig på vei til norske butikkhyller.

Acer bekrefter nemlig til oss at deres tidigere omtalte Predator X27 med 4K 144Hz-panel blir tilgjengelig innen midten av april.

Latterlig dyr affære

Det begynner å bli dyrt å være gamer, si. Veiledende pris for Acers X27 er 24990 kroner.

Mange spillentusiaster med grafikkortet sitt i orden har ventet på kombinasjonen av høy oppløsning og raskt panel, så denne nyheten skulle i teorien bety at mange slapp å inngå kompromisser mellom oppløsning og bildeflyt. Problemet er den skyhøye prisen som vel kan få mange til å sette grafikkortet i halsen.

Acer Predator X27 Bilde: Acer

Komplett.no lister nemlig Predator X27 til vanvittige 24 990 kroner, noe Acer bekreftet til oss er den anbefalte prisen selskapet har satt.

2018 vil vise hvor smertegrensen går

Produktansvarlig i Komplett, Are Sørensen, erkjenner at prisen for skjermen sammen med de høye kravene til maskinvare som behøves for å utnytte den gjør skjermen til et produkt for de spesielt interesserte. Likevel viser han til at skjermer de siste årene har steget kraftig i både pris og ytelse, og hevder Komplett selger godt med skjermer over 10 000-kronersgrensen allerede.

– Hvor smertegrensen til kunden går tror jeg 2018 vil vise, skriver Sørensen avslutningsvis.

Høye maskinvarekrav

En nedskalert Volta-brikke, som her vises frem, blir før eller siden å finne i den kommende GTX-serien. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Våre grafikktester viser at det kraftigste grafikkortet på markedet, Nvidias GTX 1080 Ti til omlag 7500 kroner, i snitt leverer 70 FPS i 4K-oppløsning. Dersom du skal utnytte en 4K- 144Hz-skjerm fullt ut trenger du dermed to av disse i maskinen din, som selvsagt også må stå i stil på andre områder.

Nvidias nye grafikkarkitektur er heldigvis ventet i løpet av ikke alt for lang tid, noe som kan gi et ytelsesløft stort nok til å prøve seg på å drive skjermen med bare ett toppkort. Uansett vil det ikke bli snakk om noen rimelig affære, dog.

Det ser ut til at «high end»-markedet ved introduksjonen av mer kapable skjermer tar et skikkelig prisbyks. Etter at 1440p- 165Hz-skjermer kom på markedet for to-tre år siden ble vi vant til å se priser opp mot 10 000 kroner for 27-tommers toppmodeller. Der dette fortsatt må kunne regnes som en anselig investering må vi nå ikke bare doble, men faktisk nesten tredoble innsatsen om vi ønsker oss det beste av to verdener. Til sammenligning koster Acers utmerkede 1440p- 165Hz-skjerm Predator XB271HU omlag 7500 kroner, mens Asus' tilsvarende ROG Swift PG279Q fåes for like over 8000 kroner.

Dette er Predator X27

Bilde: Acer

Acers Predator X27 får altså en oppløsning på 3840 x 2160 piksler og en oppfriskningsrate på 144 Hz. I tillegg kan den vise til Nvidia G-Sync-støtte, 4 ms responstid, lysstyrke på inntil 1000 nits og HDR-teknologi i form av Acer HDR Ultra.

Bilde: Acer

Sistnevnte betyr 384 individuelt kontrollerte soner som kan gis høyere eller lavere lysstyrke enn de andre områdene.

Bilde: Acer

Skjermen har også Tobii øyesporing, der sensorer under skjermen følger med på øynene dine og kan hjelpe til i visse spill.

I tillegg er det støtte for Nvidias ULMB. Her er poenget å fjerne mest mulig «motion blur», som altså er den uskarpheten som skapes ved hurtige bevegelser i bildet. ULMB hjelper til ved å trikse litt med baklyset i skjermen.

Foruten dette kan Acer Predator X27 skryte av å ha kvanteprikkteknologi, også kjent som «quantum dots». Dette er bittesmå nanokrystaller som hjelper skjermen til å gjengi ulike farger, og i Acer Predator X27s tilfelle snakker vi om 99 prosent av fargerommet til Adobe RGB.

Trenger du nytt grafikkort?
Vi har anbefalinger i alle prisklasser »

annonse