Nyhet

Ny åttekjerners systembrikke fra MediaTek

Får Qualcomm og Samsung konkurranse?

Slik ser resultatene for MediaTeks nyeste systembrikke ut. Er det godt nok til å true Qualcomms dominans?Foto: gsminsider.com

MediaTek er et navn vi ikke hører ofte om her på berget. Brikkeprodusenten hører hjemme i Taiwan, og så langt har produktene vært langt mer konkurransedyktige på pris, enn på ytelse. Dermed har MediaTek-brikkene først og fremst vært å finne i billige nettbrett og mobiler, fra til dels ukjente produsenter. Like fullt solgte selskapet mer enn en halv milliard systembrikker i 2011.

Ytelse er likevel det det handler om når produsenten nå har vist frem sin nyeste systembrikke – MT6592. Brikken skal være den første «ekte» åttekjerners systembrikken som er vist frem.

big.LITTLE

Samsung lager også åttekjerners systembrikker, men brikkene i Exynos 5 Octa-serien kan bare bruke fire av prosessorkjernene om gangen. MediaTeks nye brikke skal kunne bruke alle åtte kjernene samtidig.

Selv om dette er viktige forskjeller mellom Samsung og MediaTeks løsninger, er begge brikkeseriene basert på ARMs big.LITTLE-arkitektur, som innebærer at de kraftigste prosessorkjernene hviler helt til telefonen, eller nettbrettet, trenger mer futt.

Les også: Slik er Samsungs råeste systembrikke

Omtrent like rask som Snapdragon 600

Foreløpig kjører brikken bare ved 1,7 GHz, og resultater i ytelsestester viser at den sparker greit nok fra seg – men ved dagens klokkehastighet når den bare akkurat opp mot Qualcomms Snapdragon 600-brikker.

En ytelsesscore på 25496 poeng i AnTuTu er omtrent i samme nabolag som det Samsungs Galaxy S4-modell med Snapdragon 600. MediaTeks prototyp er ellers utstyrt med grafikkdelen Mali-450, 1 gigabyte RAM og en skjerm med 720p-oppløsning.

Den oppgitte makshastigheten for MediaTek MT6592 er på 2 GHz, og dermed burde brikken kunne klare mer enn 30 000 poeng i ytelsestesten når den kjører ved full pinne.

Les også: Sniktitt på Qualcomm Snapdragon 800

Kan MediaTek gjøre seg gjeldende her?

Foreløpig er MediaTek knapt til stede på på det europeiske markedet. Like fullt – Texas Instruments har blitt nesten borte på veldig kort tid, og det råder usikkerhet rundt NovaThor-brikkene fra det gamle samarbeidet mellom Ericsson og franske ST Microelectronics.

Dermed er det store spørsmålet vi stiller oss, om MediaTek vil få et sterkere nærvær her på berget i tiden fremover, og om nye og svært kraftige brikkesett kan være veien inn.

Les testen av LG G2 med Snapdragon 800

(Kilde: phonearena.com)

Les også
Flere nye detaljer om LGs neste toppmodell lekket
Les også
Nå kommer Kazam-mobilene med åtte kjerner
Les også
Dette er verdens tynneste mobiltelefon
Les også
Så rask er Nvidias nye superbrikke Tegra K1
Les også
Samsung Galaxy S5 kan være avslørt
Les også
Denne superbrikken kommer i neste års mobiler
Les også
LG G2: Endelig en vaskeekte toppmodell fra LG
Les også
Neste Android kan støtte 64-bit
Les også
«Turboversjonen» av Galaxy S4 er en råtass
Les også
Asus PadFone Infinity: Luksusutgaven av PadFone imponerer
annonse