Til hovedinnhold

Nå kommer de spionsikre mobiltelefonene

NSA-skandalen åpner et nytt marked for sikkerhetsselskapene.

Bull SA

Spionasjeavsløringene har vært ett av de heteste temaene i 2013, og denne uken skrev vi om at USAs etterretningsorganisasjon NSA sitter på kraftige verktøy som gjør dem i stand til å få full tilgang til Apples iPhone-mobiler.

Avlyttingsskandalen gjør at flere sikkerhetsselskaper nå ser et nytt marked i å tilby avlyttingssikre mobiltelefoner til bedrifter og offentlig ansatte, skriver Wall Street Journal.

Det franske selskapet Bull SA begynner nå å selge smartmobilen Bull Hoox m2, som kommer med en modifisert utgave av Android. Telefonen skal være avlyttingssikker og telefonsamtaler vil også kunne krypteres. Ifølge Bull kan man via et administrasjonsverktøy definere når enkelte telefoner brukes på reiser eller i prosjekter hvor det er spesielt viktig med god sikkerhet. Telefonen kan autentisere brukeren med både fingeravtrykk og sikkerhetskode for ekstra sikkerhet og kommunikasjon ut av telefonen via for eksempel USB kan administreres for å forhindre lekkasjer. Funksjoner i operativsystemet som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko er fjernet, ifølge Bull.

GSMK Cryptophone.Foto: GSMK

Prisen på telefonen er rundt 2000 euro – ca. 17 000 kroner.

Deler telefonen i to

Et annet fransk selskap, Thales SA, leverer programvaren Teopad, som deler en hvilken som helst Android-mobil eller nettbrett «i to», en privat del og en del for sensitive bedrifts-applikasjoner og sikre mobilsamtaler.

Disse to selskapene er bare en liten del av det Wall Street Journal kaller en voksende nisje som jobber med å gjøre mobiltelefonene sikrere enn de er i dag. Samsung har for eksempel allerede en sikkerhetsløsning som har mange av de samme sikkerhetsfunksjonene som Teopad.

I USA finnes også meldingstjenestene Wickr og Silent Circle, hvor sistnevnte har krypterte telefonsamtaler. Og i Tyskland lager selskapet GSMK telefonen Cryptophone, som benytter de sterkeste krypteringsalgoritmene for å kryptere både telefonsamtaler og informasjon som ligger lagret på telefonen.

Aldri noen garanti

Sikkerhetseksperter sier imidlertid til Wall Street Journal at det er vanskelig å vite hvor sikre mange av de nye løsningene egentlig er. Selv om flere av de mest avanserte krypteringsmetodene ikke har blitt knekt ennå, kan disse være vanskelig å implementere riktig – og dermed kan det teoretisk være mulig å få tilgang til data på en mobiltelefon før de er blitt kryptert.

Les også: NSA kunne ta opp bilder og lyd med iPhone

(Kilde: Wall Street Journal, BGR.com)

annonse