Til hovedinnhold

Nå blir skjermene trådløse

Nytt samarbeid gjør at du snart er kvitt enda en kabel.

Hardware.no/iStock, 16012692
Ole Henrik Johansen

De to store bransjeorganisasjonene Wireless Gigabit (WiGig) Alliance og Video Electronics Standards Association (VESA), går nå sammen for å sertifisere en standard for overføring av trådløse videosignaler over DisplayPort-systemet. Dermed kan du om få måneder slippe kabelen mellom maskinen og skjermen din.

To teknologier slås sammen

WiGig Alliance sin teknologi, også kjent som 802.11ad, sender signaler trådløst med en frekvens på 60 Ghz. Med denne standarden kan du oppnå en maksimal overføringshastighet på syv gigabit i sekundet, men rekkevidden er foreløpig ukjent.

VESA på sin side eier rettighetene til DisplayPort-teknologien, som er i ferd med å bli en standard på stadig flere nye PC-er. Ifølge VESA viser analysefirmaet IDC sine tall at 89,5 prosent av alle stasjonære maskiner og hele 95 prosent av bærbare maskiner vil ha DisplayPort i 2014.

Det er disse to teknologiene som nå skal slås sammen, for å lage en ny trådløs DisplayPort-plattform.

Skal sertifisertes

Sammen har de to selskapene satt sammen en arbeidsgruppe bestående av medlemmer fra begge leire, til å sørge for at den nye trådløse teknologien blir sertifisert og godkjent.

Med en slik sertifisering på plass vil du altså kunne koble en maskin med et WiGig-brikkesett trådløst til en skjerm med støtte for DisplayPort.

Ifølge danske Comon.dk vil Dell bli blant de første produsentene som benytter seg av WiGigs teknologi. Den nye bærbare modellen fra selskapet, Latitude 6430u skal være klar innen få måneder, noe som er omtrent da man forventer at WiGigs nye brikkesett skal være leveringsklart.

Den nye trådløse DisplayPort-løsningen vil kunne overføre signaler til TV og projektorer, i tillegg til PC-skjermer.

(Kilde: VESA, Comon)

annonse