Til hovedinnhold

– Windows Phone 9 får helt nye menyer

Det vil skje svært mye med Windows Phone fremover, ifølge ryktene.

Det siste året har Microsofts mobile operativsystem, Windows Phone, klatret på statistikken over mesteparten av verden. Nå ryktes det at Microsoft vil gjøre store endringer i operativsystemet.

Ryktene stammer fra den russiske ryktemakeren, og mangeårige redaktøren for nettstedet mobile-review.com, Eldar Murtazin.

sitat"Windows phone 9 (2014 3-4q) have another UI. That's not tales. I repeat - Microsoft change UI from Metro style...— Eldar Murtazin (@eldarmurtazin) December 12, 2013"

Murtazin ble i mange år regnet som en av de viktigste bransjeinsiderne, og har hatt for vane å slippe små og store nyheter lenge før de ble lansert av produsenter og utviklere. De siste par åra har vi imidlertid hørt noe mindre fra den kanten enn vi pleide å gjøre tidligere.

Dersom påstanden stemmer kan det bety at det er forholdsvis kort tid igjen før Microsoft igjen snur opp ned på operativsystemet sitt. Forrige gang var ved oppgraderingen fra Windows Phone 7 til Windows Phone 8. Da gjorde ikke selskapet noe særlig med menydesignen, men de snudde opp ned på byggestenene i systemet, slik at det ble umulig å oppgradere for Windows Phone-brukere med versjon 7.0 og 7.5. Disse fikk i stedet en mindre oppgradering til en versjon ved døpt Windows Phone 7.8.

Les også: Windows Phone 7.8 rett rundt hjørnet

Mange apper forsvant også ut av Microsofts app-butikk ved siste massive endring.

Hvilke følger en eventuell endring i menydesign kan få er så langt usikkert.

Microsoft har selv varslet at Windows-versjonene vil kjøre på felles app-plattform innen juni til neste år. Det kan være første steg på veien mot en sammenslåing av Windows Phone og Windows RT.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Rykteflom om Windows Phone

De nye ryktene kommer ikke alene, men blir en del av mange spekulasjoner som har gått den siste tiden. Det har nemlig blitt hevdet flere ganger at Microsoft er i ferd med å slå sammen Windows Phone og Windows RT, som i dag er versjonen av Windows 8 som kan kjøre på mobil maskinvare.

Versjonsnavnene involvert i ryktene har imidlertid variert voldsomt. Murtazin snakker om Windows Phone 9 i sin Twitter-post, men også Windows Phone 10 har vært nevnt.

Les også: Microsoft kan slå sammen to Windows-versjoner

Windows Phone 8.1 kommer først

Samtidig er det ventet at den nærmest forestående oppgraderingen av Windows Phone vil få samme versjonsnummer som Microsoft bruker på de andre Windows-utgavene sine, altså 8.1. Det har også gått flere rykter om store og små oppgraderinger allerede her.

En av disse endringene som kan komme, er støtte for skjermer opp til ti tommers størrelse. Hvis dette stemmer kan Windows Phone raskt begynne å dukke opp på enheter av samme type som vi i dag ser kjøre Windows RT.

Joe Belfiore har ledet Windows Phone-utviklingen i flere år, men fra september i år ble det kjent at han også skulle jobbe med nettbrett og PC-er. Her fra Windows Phone 7-lanseringen i Barcelona for tre år siden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Delt app-plattform

Microsoft har dessuten bekreftet at Windows Phone og Windows vil dele app-plattform innen juni 2014, noe som også muligens kan ses på som et skritt i retning av samkjøring mellom operativsystemene.

Det har allerede lekket skjermdumper fra det som skal være Windows 8.1. Foruten noen relativt små designendringer, og et nytt varslingssenter, er det lite i disse bildene som antyder at Windows Phone 8.1 kan være den massive designendringen Murtazin omtaler. På den annen side vet vi at produsenter innimellom tester både maskinvare og programvare i forkledning, før de rulles ut med helt annerledes design enn i tidlige lekkede bilder.

I forbindelse med en intern reorganisering i september, fikk også Windows Phone-sjefen, Joe Belfiore, kraftig utvidet ansvarsområde. Fra å ha ledet Windows Phone-utviklingen, skal han nå jobbe med nettbrett og PC-er i tillegg.

Store endringer på vei?

Det er altså grunn til å mistenke at det vil skje svært store endringer i Windows Phone fremover, men ut over det er det meste i det blå. Hva som ligger i påstandene om ny design er uvisst, versjonsnummerne i ryktene varierer fra gang til gang, og hvilke konsekvenser en slik endring kan få sies det lite om så langt.

Windows Phone 8.1 ventes å bli lansert i løpet av første halvår til neste år. Både mobilmessen Mobile World Congress, og en egen Microsoft-lansering i april har vært nevnt. Windows Phone ble første gang lansert på Mobile World Congress for tre år siden.

Les testen av Nokia Lumia 1020 med Windows Phone 8

(Kilder: @eldarmurtazin, wmpoweruser.com, winsupersite.com, theverge.com: 1, 2)

annonse