Til hovedinnhold

Vil Apples nye Mac OS X se slik ut?

Her er det vi hittil vet om «OS X Syrah».

Apple overrasket mange da de endret radikalt på utseende til operativsystemet iOS. Mobiltelefonene til selskapet fikk over natten et helt nytt utseende, med flate og lette ikoner og linjer

Nå ser det ut til at operativsystemet OS X er i ferd med å gjennomgå et tilsvarende ansiktsløft, og rykter tilsier at det utfallet ikke ville havne så langt unna hva resultatet ble med iOS.

I retning iOS 7

Nøyaktig hva det nye operativsystemet skal hete er ikke kjent, men det går trolig under kodenavnet «Syrah» internt hos Apple – en type vindrue. Sannsynligvis vil operativsystemet bli hetende enten Mac OS X 11 Syrah, eller Mac OS X 10.10 Syrah. Med tanke på eventuelle store, visuelle endringer vil kanskje versjonnummer «11» være på sin plass, men foreløpig er det helt i det blå.

Det er ikke utenkelig at operativsystemet vil følge den nye iOS 7-designen, og følgelig bli både flatere renere og med mindre «spesialeffekter» på ikonene.

Som regel er det noen flittige designere der ute som tar ansvar og presenterer sine konseptversjoner av nye operativsystemer, og Mac OS X Syrah er ikke noe unntak. Designeren Danny Giebe har nylig presentert sitt forslag, og det bærer tydelig preg av å være inspirert av iOS 7.

Finder har fått seg en overhaling.Foto: Danny Giebe

Det ser ikke helt usannsynlig ut at Apple kan komme til å presentere noe lignende, men det er det ingen som får vite før Syrah (eller hva det nå enn kommer til å hete til slutt) blir lansert. Flere bilder fra designkonseptet kan sees nederst i saken.

Kan få Siri og Airdrop

Enn så lenge er det ikke rapportert mange endringer i det kommende operativsystemet. Mange forventet at programmet Siri skulle bli en del av dagens Mavericks-versjon, og derfor kan det tyde på at neste utgave får den norskutviklede funksjonen.

Samtidig er det også flere rykter som tilsier at det vil komme støtte for å bruke Airdrop til å overføre filer mellom ulike andre Apple-enheter. Med andre ord kan du kanskje i neste utgave sendte filer fra Mac-en til enten iPhonen-en eller iPad-en din.

Mange ting som tyder på endring

Logoen til det nye operativsystemet, dersom det virkelig blir hetende Syrah.Foto: Danny Giebe

Apple har tradisjonelt lansert en ny versjon av operativsystemet sitt for datamaskiner en gang i året, og det betyr at det kun er en måned igjen til en eventuell ny lansering. Det var nok en del som ventet en utflating av grensesnittet opp mot iOS 7 allerede med den forrige utgaven, OS X Mavericks.

Her er de to siste versjonene Apples operativsystem for mobiler, iOS, stilt opp mot hverandre. iOS 6 til høyre, iOS 7 til venstre.Foto: Apple/kollasje

Mavericks så imidlertid ganske uforandret ut, med unntak av mindre endringer i enkelte menyer og programmer. I stedet fokuserte Apple på å gjøre batterilevetiden bedre for MacBook-brukere, ved å gjøre operativsystemet mer lettdrevet.

Det viktigste var likevel navneendringen, som markerer et skifte i Apples strategi. Mavericks er nemlig ikke oppkalt etter et stort kattedyr slik som de foregående versjonene, men etter en populær plass for surfere i California. Med tanke på at at de hadde brukt kattenavn på ni versjoner før, kom dette som en stor overraskelse på de fleste.

Både navneendringen, utflatingen av iOS-designet, det nye designet til iPad Air og trolig en større variant av iPhone, hinter om at vi snart vil se større endringer av også Mac OS X.

Ikke alle produkter som Apple har utviklet har blitt en suksess:
Her kan du lese om produktene som floppet (Ekstra) »

(Kilde: Pocket-Lint, Macworld.uk)

Les også
Se alle nyhetene fra Apples storlansering
Les også
Dette tror vi Apple lanserer i kveld
annonse