Tek.no

Nyhet

Størst er best?

Bruk hodet når du leser tester, så får du mer ut av dem.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
23 Nov 2012 16:12

Like sikkert som at natt følger dag, er det at enhver test publisert på amobil.no følges av engasjerte leserinnlegg i forumet på sidene våre. Det er flott. Det er derfor vi har et forum. Og du behøver aldeles ikke å være enig i de vurderingene vi har gjort. Det er også flott. Og du må gjerne stille spørsmål ved hvorfor en egenskap nevnes som noe negativt ved ett produkt, mens den samme egenskapen ikke er nevnt, eller kanskje til og med nevnes som noe positivt, ved et annet produkt.

Hva er spørsmålet

Svaret er egentlig ganske banalt. De fleste egenskaper har både positive og negative sider, og hva som trekkes frem må leses i konteksten det står i. La oss ta skjermstørrelse som et eksempel.

Da blir hovedspørsmålet – er en stor skjerm bedre enn en liten skjerm?

For å finne frem til hva som er regelen, må du først definere hva som er den ideelle skjermstørrelsen. Dette krever at du har klart for deg hva som er formålet med skjermen. Satt på spissen; skal den henge på en vegg og vise film, eller må den gå ned i en bukselomme? Det som er en stor skjerm i én sammenheng, er en liten skjerm i en annen. Først når du har definert behovet og kommet til hva den ideelle skjermstørrelsen er, kan du si om skjermen du har foran deg er stor eller liten.

Komplekse bruksområder

Et multifunksjonsprodukt, som en smartmobil eller et nettbrett, gjør spørsmålet vanskeligere. Her vil en og samme skjerm typisk bli brukt til mange ulike formål, og det handler snarere om å finne frem til tålegrensene for hver ytterlighet.

Når det trekkes frem på minussiden i en test at Asus Nexus 7 har en liten skjerm (7 tommer), mens iPad mini (7,9 tommer) omtales som hendig, nettopp på grunn av at skjermen er liten, så oppfattes dette som motstridende. Men at det oppfattes slik, behøver ikke nødvendigvis å bety at det er slik.

Asus Nexus 7 er nemlig også hendig. Og gitt at du har definert et behov for en stor skjerm, kan også iPad mini være for liten.

Utnyttelse

Apple har en langt mer arealeffektiv utnyttelse av fronten på sin iPad mini, enn Asus har på Nexus 7. Det gir betydelig større skjerm uten å komme i konflikt med de begrensningene som enhåndsgrepet setter. iPad mini har en stor skjerm, dersom tålegrensen går ved at du skal kunne holde brettet i en hånd, slik du holder en mobiltelefon. Pris er viktig ved valg av produkt, men det har ikke adekvans når vi definerer hva som er en ideell skjermstørrelse.

I tester du leser på nett, enten det er våre eller andres, må du alltid ha i bakhodet at det finnes flere sannheter. Det er riktig nok mange faktorer det er liten grunn til å være uenige om, som at solid er bedre enn skrøpelig, lang batterilevetid er bedre enn kort, og at billig er bedre enn dyrt, i alle fall om vi snakker om produkter som ellers har de samme egenskapene.

Overkill

Men er det også riktig at mye minne er bedre enn litt mindre minne? I våre tester fremheves mye minne og mulighet for å bruke minnekort som positive egenskaper. Men om du må betale ekstra for noe du aldri kommer til å få bruk for, så kan det knapt kalles positivt for deg.

I våre tester har vi en oversikt der vi trekker frem noen egenskaper og karakteriserer dem som positive og negative. Det betyr ikke at alt som nevnes som negativt faktisk gir poengtrekk. En mobiltelefon som mangler mulighet for å bruke minnekort vil få dette anmerket. Men det gir ikke poengtrekk om minnekapasiteten er ivaretatt på andre måter, for eksempel i form av et enormt internminne og romslig skylagring.

Nyttige korrigeringer

Vårt utgangspunkt når vi tester et produkt er at vi ønsker å belyse produktets egenskaper fra flere sider. Våre produkttestere har langt større tilgang til slike produkter enn det en vanlig forbruker vil ha. Et rikt erfaringsgrunnlag gir mulighet for raskt å kunne identifisere ulike egenskaper og vurdere dem opp mot hverandre. Men det kan også føre til at vi ikke ser skogen for bare trær.

Derfor er det fint at dere uttrykker uenighet i forumet. Vi lever godt med at vi kan ha oversett en svakhet ved et produkt. Kanskje er det en svakhet som ikke går igjen på alle produkter, eller det kan være ting som oppstår ved en spesiell situasjon som vi ikke har vært ute for. Det kan til og med være noe vi burde ha oppdaget, men likevel ikke fikk med oss. Da retter vi det gjerne.

Dere er også flinke til å oppdage om vi har slurvet med korrektur, eller oversett feil i spesifikasjonsoversiktene. Det setter vi pris på, for da kan vi bli enda bedre.

Livskraftige troll

Det finnes selvsagt troll i vårt forum også. Noen finner glede i å rakke ned på alle andres meninger, og noen mener å vite at alle testene på Amobil.no er kjøpt og betalt. Det vil alltid være noen som er uenige, og det vil alltid være noen som sliter med å holde diskusjonen på et saklig plan.

Enkelte gjengangere ser det åpenbart som sin livsoppgave å komme med negative kommentarer. Vi gleder oss over at de til tross for sin misnøye velger å være trofaste lesere.

Alle manns venn, og ingen manns tro

For oss er det faktisk likegyldig hvem som har satt navnet sitt på produktet vi tester. Vi er avhengige av å kjenne egenskapene ved alle de sentrale OS-ene, og helst noen av de mindre sentrale også. Derfor holder vi oss ikke trofast til en produsent eller ett OS. Produsentene er profesjonelle nok til å låne oss testeksemplarer uten at det stilles betingelser om andre motytelser enn at vi forholder oss til eventuelle sperrefrister.

Om vi skulle favorisere én eller flere aktører ville vi bli temmelig uinteressante, ikke bare for våre lesere, men også for produsenter og andre potensielle annonsører.

Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Samsung Ativ Tab: Samsung med Windows RT utfordrer Apple og Google
Les også
Asus PadFone 2: Råtass-mobilen som også er nettbrett
annonse