Nyhet

Apple-fabrikkene i Kina får bedre arbeidsforhold

Setter maksgrense på arbeidstid og forbedrer ergonomi.

Det kinesiske industrikonsernet Foxconn har kommet langt på vei i å bedre arbeidsforholdene for sine ansatte.

Selskapet, som kanskje er mest kjent for å sette sammen og bygge flere av Apples mest populære produkter, har over 1,3 millioner ansatte. De ansatte har i flere år måtte streve med tøffe arbeidsvilkår, og Foxconn og selskapene som benytter seg av tjenestene deres har fått mye kritikk de siste årene.

Det hele toppet seg i januar i år, da Foxconn-ansatte samlet seg på taket til fabrikkene og truet med å ta selvmord. I mars kom Apple-sjefen Tim Cook på besøk til fabrikken, og lovet at arbeidsforholdene skulle forbedres.

Ligger foran skjema

Arbeidsrettighetsorganisasjonen Fair Labor Association (FLA) ga selskapet 15 måneder fra og med 1. april 2012 å rette opp en drøss av mangler, og siden den gang skal over 200 forbedringer ha blitt gjort. Det gjenstår fortsatt 76 feil som må utbedres.

Blant reformene som har blitt gjennomført er et hardt kutt i mengden pålagt overtid. Nå kan de "bare" jobbe 60 timer i uken, inkludert overtid. Målet skal imidlertid være å senke dette tallet ytterligere.

Apple sier i en pressemelding at de er svært stolte av Foxconn:

– Vi er stolte av arbeidet Foxconn har lagt i utbedringen av arbeidsforholdene i fabrikkene. Som en del av planen vi satte i mars, har Foxconn gjennomført samtlige kortsiktige mål vi satte. Dette inkluderer bedre ergonomi og mer helse- og sikkerhetstrening, og de er langt foran skjemaet på flere andre punkter, skriver Apple, og legger til at de er forpliktet til å forbedre alle arbeidsforholdene hvor Apple-produkter blir laget.

Foxconn produserer også enheter og deler for drøssevis av andre store selskaper, som blant annet HP, Dell og Nintendo. Det er imidlertid Apple som har måtte tatt den meste av kritikken, da omtrent 270 000 av Foxconn-ansatte jobber utelukkende med å produsere Apple-produkter.

Les også: Nå skal Foxconn rydde opp

(Kilde: The inquirer)

Les også
2000 i masseslagsmål på iPhone-fabrikk
Les også
Nå skal Apple-fabrikkene sjekkes
Les også
Apple-fabrikk sammenlignet arbeidere med dyr
Les også
Bytter ut ansatte med en million roboter
Les også
Foxconn benekter selvmordsforbud
annonse