Tek.no

Nyhet

En slik skjerm har du ikke sett før

Vippesystem vil gi deg illusjonen av 3D.

University of Bristol
25 Sept 2012 11:59

Det finnes mange teknologier som forsøker å skape illusjonen av 3D-bilder på en todimensjonal skjerm. Sist ut på denne fronten er dette spesielle skjermsystemet, utviklet av forskere fra universitetet i Bristol.

Opplegget kalles «vippeskjerm» – eller «tilt display» på engelsk. Det er en prototype bestående av ni skjermer i et oppsett på 3 x 3. Hver lille skjermkomponent er i stand til å bevege seg individuelt, og til sammen skal de små displayene lage mønstre som etterligner objekter som vises på skjermen.

Dynamisk endring

Prototypen er på halve størrelsen til et vanlig 10-tommers nettbrett. De ni individuelle skjermene kan bevege seg opp og ned vertikalt og vippe langs én eller flere akser.

Hvis det for eksempel er bilde av et landskap, vil displayene som viser himmelen være flate, mens de som viser bakken vil endre posisjon i relasjon til høyden i terrenget. I videoer vil skjermen endre seg dynamisk hele veien.

Samarbeid

Systemet tillater også samarbeid mellom to eller flere brukere. Når to brukere deler enheten, vil de tre nærmeste skjermene på hver side vippe ut mot brukeren, mens de tre i midten forblir inaktive. Og slik fortsetter det: Fire brukere får to skjermer hver, mens den midterste er ubrukt og så videre.

En av forskerne bak prosjektet sier at slike vippeskjermer som dette har potensielle bruksområder innen for eksempel terrengmodellerering, prosjektsamarbeid, 3D-video og til spilling.

Se systemet i aksjon på YouTube:

(Kilde: University of Bristol)

Les også
Dell lanserer glassdekte skjermer
Les også
HP slipper superslank skjerm
Les også
Eizo Foris FS2333: Endelig en IPS-skjerm vi kan spille på
annonse