Tek.no

Nyhet

AMD planlegger råkraftige grafikkort for å kjempe mot Nvidia

Nye uttalelser kan bety gode tider i vente for PC-spillere.

En jubileumsversjon av AMDs nåværende kraftigste grafikkort, Radeon VII.
AMD

I et intervju med nettstedet PCGamesN avslører Mithun Chandrasekhar, produktsjef for AMDs Radeon-avdeling, at 2020 blir året der selskapet virkelig skal fokusere på entusiastsegmentet med sine grafikkort.

Produktsjefen viser til at de med introduksjonen av fjorårets Radeon 5000-serie sørget for å dekke behovet til 90 prosent av PC-spillere, som fortsatt tyr til ulike budsjett- og mellomklassekort for å drive sine Full HD eller 1440p-skjermer.

Men «vi trenger alle et fullt blomstrende Radeon-økosystem, så vi går også etter kort for 4K-spilling», forteller han.

Dette er jo svært generelle og på mange måter forventede uttalelser fra AMD. Mer interessant blir det likevel når sjefen sammenligner årets lanseringer med selskapets tilbakekomst på prosessorfronten med sin Ryzen-satsning.

På sitt eget spørsmål svarer han også at «du kan stole på at de vil «disrupte» markedet for 4K-spilling».

Den uttalelsen er naturlig å tolke dit at AMD planlegger et voldsomt kjør overfor erkerivalen Nvidia som kan sammenlignes med hvordan de har feid over Intel på prosessorfronten de siste årene. Det faktum at AMD stjeler markedsandeler fra Intel i hopetall er hovedgrunnen til at vi skal ta uttalelsen på alvor selv om vi befinner oss i et annet marked her.

AMDs løsning: «Big Navi»

Nvidia har hatt full kontroll over entusiastmarkedet de siste ti årene, til tross for at AMD har forsøkt å vinne tilbake ytelsestronen ved flere anledninger. Senest med Radeon VII – verdens første grafikkort produsent på 7 nanometerteknikk – uten at dette truet selskapets posisjon nevneverdig.

Per dags dato har Nvidia verdens kraftigste grafikkort, RTX 2080 Ti.

I en kvartalsrapport for investorer bekreftet AMDs toppsjef, Lisa Su, nylig at deres såkalte «Big Navi» var på vei. Dette er garantert satsningen som produktsjef Chandrasekhar snakker om.

«Big Navi» er altså betegnelsen på grafikkbrikken som skal ligge til grunn for en ny serie av entusiastkort fra AMD i løpet av året. Her blir toppmodellen trolig kalt enten Radeon RX 5950 eller Radeon RX 6950, men også noe svakere kort blir tilgjengelig.

Big Navi-brikken vil være produsert på en optimalisert 7nm-teknologi og basert på selskapets RDNA2-arktektur.

Ifølge ryktenettstedet TweakTown skal de nye entusiastkortene som bygges på Big Navi-brikken få støtte for strålesporing, en teknologi som blant annet gir svært realistisk simulert lyssbrytning, skyggeeffekter og refleksjoner i sanntid. Dette er noe Nvidia så langt har vært alene om å tilby.

Les også
Nvidias RTX-kort åpner en ny æra for 3D-grafikk

Det gjenstår å se om AMD vil rokke ved Nvidias solide posisjon, spesielt ettersom sistnevnte også vil lansere en ny serie av grafikkort i år. Denne skal baseres på Nvidias nye Ampere-arkitektur og får etter alle solemerker navnet RTX 3000-serien. Tidligere rykter har visket om at serien vil tilby langt høyere ytelsesforbedring i tradisjonelle spill enn vi så ved skiftet fra GTX 1000-serien til RTX 2000-serien, så vel som kraftig forbedret strålseporing-ytelse.

Etter lanseringen av RTX-serien har Nvidia måtte tåle kritikk for svak ytelse i spill som benyttet seg av strålesporing. Blant annet ved å skifte fra 12 nanometers produksjonsteknikk til en mer effektiv på 7 nanometer kan selskapet frigjøre plass på den lille grafikkbrikken til flere såkalte RT-kjerner denne gangen.

Det er usikkert når AMD og Nvidias nye grafikkort kommer på markedet, men enkelte peker på en juni (Computex)-annonsering for AMDs grafikkort.

Les også
Ekstrem PC-prosessor fra AMD lansert
annonse

Les også