Tek.no

Nyhet

Tesla viser hvordan de bygger pustemaskin ved hjelp av bildeler

Tesla
7 Apr 2020 07:35

Tesla er blant flere bilprodusenter som nå snur om på deler av produksjonen sin for å bidra til kampen mot coronaviruset. I en ny video lagt ut på YouTube viser ingeniører fra selskapet hvordan de bruker en rekke komponenter vi vanligvis ser i bilene deres til å nå lage respiratorer for sykehusbruk.

Dette er maskiner som skal hjelpe pasienter med nedsatt lungekapasitet til å puste. De fleste sykehus er utstyrt med slike maskiner, men coronaviruset har skapt et langt større behov enn vanlig. Derfor har bilprodusenter som GM, Ford og Tesla sagt at de kan bidra.

En av årsakene er rett og slett fordi de fortsatt faktisk har bildeler tilgjengelig, og er ikke avhengige av produksjonslinjer i Kina for å kunne levere.

Samme deler som i bilene

I videoen forteller Tesla-ingeniører hvordan de har brukt så mange deler som mulig fra bilproduksjonen for å lage en fungerende respirator. Det mest gjenkjennelige er kanskje Model 3-skjermen og infotainmentsystemet, som viser hvordan systemet fungerer.

Datamaskinen som brukes for å styre maskinen er den samme som i en Model 3, og en luftstrømsmanifold som vanligvis sitter i selskapets biler, er nå en av hovedkomponentene i respiratoren. Luftbeholderen som vanligvis brukes i forbindelse med Teslabilers støtdempere, brukes her som et oksygenblandingskammer.

Som de sier i videoen er de dog ikke helt ferdige ennå, men jobber på spreng for å kunne levere et ferdig produkt snart.

Mange bidrar

Flere andre amerikanske bilprodusenter har lovet sin støtte til bekjempelsen av coronaviruset, enten ved å skaffe forsyninger eller tilby ressurser for å lage flere respiratorer. Ford samarbeider med GE for å utvide respirasjonsproduksjonen og bruker også egne ressurser for å bygge respiratorer, åndedrettsvern og ansiktsskjerm.

GM planlegger å bygge ventilatorer på en Indiana-basert bilfabrikk og kunngjorde nylig at den snart vil kunne lage 50.000 ansiktsmasker om dagen.

I Storbritannia har også støvsuger- og vifteprodusenten Dyson stilt opp, og viste nylig frem en fullt fungerende respirator som de skal lage tusenvis av i tiden fremover.

annonse