Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nyhet

«Teardown» viser at iPhone SE bruker mange deler fra iPhone 8

Skjermbytte bør bli billigere enn på lenge.

Kamerasensoren i iPhone SE virker å være den samme som i iPhone 8. iPhone XR-sensoren (til høyre) var betydelig større.

«En juvel i sin prisklasse», kalte vi Apples nye iPhone SE i vår test som ble publisert mandag.

For 5.500 kroner får du i praksis den kraftigste prosessoren som finnes i dagens mobilmarked, men i en form som kaller oss tilbake til iPhone 6, 7 og 8.

Ingen 3D Touch

Hva har Apple så gjort for å bringe prisen ned? Det har «teardown-ekspertene» i iFixit selvfølgelig sjekket. De konkluderer blant annet med at det hadde vært mulig å ta iPhone 8-skjermen og plassere den i en iPhone SE og motsatt, men at sistnevnte likevel ikke vil få 3D Touch-egenskapene iPhone 8 hadde, til tross for at sensorene følger med i skjermen.

SE virker å være programvarebegrenset til den litt kjipere «Haptic Touch», ifølge iFixit. Attpåtil en litt ekstra kjip Haptic Touch, all den tid funksjonen ikke kan brukes til å utvide varslinger på låseskjermen med ekstra valg, slik du har kunnet på andre Apple-telefoner. Det melder blant andre Macrumors.

Apple iPhone SE 64GB (2020)
Apple iPhone SE 64GB (2020)
Mange av delene i iPhone SE er rett og slett hentet direkte fra iPhone 8, noen med små modifikasjoner.

Samme batteri, annen kobling

Batteriet i den nye SE-telefonen ser identisk ut med iPhone 8-batteriet, og har dessuten identiske spesifikasjoner. Du kan imidlertid ikke bare sette inn et billig iPhone 8-batteri og være fornøyd med det, for selve tilkoblingen til hovedkortet er ikke den samme.

Ethvert batteribytte vil dessuten føre til en advarsel om at du ikke har satt inn et genuint Apple-batteri, som blant annet gjør at du ikke kan få opp informasjon om batterihelse i iOS. Det gjelder også om du setter inn et Apple-batteri fra en annen iPhone SE, skriver iFixit.

Batterikapasiteten er for øvrig på ganske magre 6,96 wattimer, det samme som i iPhone 8. Det er mer enn den originale iPhone SEs 6,21 wattimer, men betydelig mindre enn de 11,91 wattimene i iPhone 11. Apple har altså ikke benyttet den ekstra plassen som fjerningen av 3D Touch-sensoren ga til å sette inn et større batteri.

Uten å grave dypt er det vanskelig å se forskjell på iPhone 8 (venstre) og SE.

iPhone 8-kamera med A13-magi

Kamerasensoren har ryktene hevdet at enten kommer fra iPhone 8 eller den nyere iPhone XR. iFixit konkluderer ikke endelig, men skriver at det sannsynligvis er snakk om den samme sensoren som i iPhone 8, bare at den drar fordel av programvaremagien Apple har tilført siden da.

Kameraet er dessuten mulig å bytte med iPhone 8-kameraet, og det vil fortsatt fungere fint. Det samme gjelder SIM-kortskuffa, vibrasjonsmotoren (Taptic Engine), høyttaleren og altså hele skjermoppsettet, som sannsynligvis gjør at det å bytte en iPhone SE-skjerm bør være betydelig billigere enn noen annen moderne iPhone.

Hjemknappen er dog ikke mulig å bytte med en annen uten å miste TouchID om du ikke enten beholder den opprinnelige hjemknappen eller betaler Apple for å bytte den for deg.

«Frankensteinet»

iFixit gir iPhone SE en «reparerbarhets»-score på 6 av 10.

– Vi er ganske oppspilte over at Apple frankensteinet sammen denne telefonen med deler fra tidligere modeller. Deler bør bli enklere å finne tak i, og ved å resirkulere designet produserer de mindre avfall totalt sett. Apple trengte ikke å gi SE deres nye A13 Bionic-brikke, men at de gjorde det bør garantere at denne telefonen varer i mange år, konkluderer nettstedet.

annonse