Til hovedinnhold

Sonos vant i retten – nå må Google fikse

Mister muligheten til å styre volum på flere enheter.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Høyttalerprodusenten Sonos og teknologigiganten Google er ikke kjent for å være perlevenner – spesielt ikke etter at sistnevnte kom på banen med sine smarte høyttalere. Så i noen år nå har disse to saksøkt hverandre, og det ferskeste poenget i den kampen har gått til Sonos, skriver The New York Times.

Googles problemer ligger i bruken av fem teknologier Sonos skal ha patentert, der i hvert fall brorparten dreier seg om nettverksstyring av høyttalere. En fersk domsavgjørelse i amerikansk rett forhindrer nå selskapet i å importere produkter som benytter seg av disse teknologiene. Jo, Google er riktignok også amerikansk, men produktene snekres like fullt sammen i Kina og må derfor importeres.

Dette betyr i første rekke trøbbel for Google Home-høyttalere, Pixel-mobiler og strømmedingsen Chromecast.

Google og Sonos – ikke akkurat perlevenner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Samtidig har retten bestemt at importforbudet ikke vil gjelde før om 60 dager, og det betyr at Google nå har to måneder på seg til å betale det Sonos enn krever – alternativt komme opp med alternative løsninger som ikke tråkker på Sonos’ patenterte tær.

Google gjør endringer

Men Google ser ikke ut til å være villige til å bla opp. Faktisk har de allerede varslet om visse endringer i funksjonaliteten til sine høyttalere. Ifølge selskapet dreier det seg i første rekke om en forandret oppsettsprosedyre og hvordan høyttalergrupper fungerer.

Det sluttkundene først og fremst vil merke, er nok at man fremover må endre volumet på hver enkelte høyttaler individuelt i stedet for samlet som en gruppe.

Dette, og muligens andre endringer under panseret som ikke brukerne vil legge like godt merke til, vil da gjøre Google i stand til å snike seg rundt importforbudet.

Om du tenker at disse forandringene vil føre til at Googles høyttalere vil bli litt mindre enkle å bruke – spesielt om du har flere av dem satt opp i en gruppe – har du dessverre trolig rett.

annonse