Til hovedinnhold

Telias internettproblemer løst: − Forårsaket av en intern feil

Telia hadde torsdag kveld omfattende problemer med mobil- og fastnettet. Det er uvisst hvor mange kunder som var rammet.

Etter at det i 18-tiden torsdag oppsto store problemer, melder Telia klokken 19.47 at mobil- og fastnettet fungerer som det skal igjen.

– Det vi vet så langt er at vi litt tidligere i kveld hadde problemer med både mobil- og fastnettet vårt. Nå ser vi at trafikken både i mobil- og fastnettet er tilbake til normalt igjen. Problemene var forårsaket av en intern feil, det er det vi vet på nåværende tidspunkt. Vi vil de neste dagene jobbe grundig for å undersøke nøyaktig hva som var årsaken, sier informasjonssjef Daniel Barhom i Telia til VG torsdag kveld.

– Vi beklager overfor de kundene som har blitt berørt, fortsetter Barhom.

Teknologiekspert: – Urovekkende

Telia hadde problemer med fastnettet mandag kveld denne uken, men meldte tirsdag at feilen var rettet.

– Dette er andre gangen Telia er nede på kort tid, og dette begynner jo å bli urovekkende – for å si det forsiktig, sier byråleder i kommunikasjonsbyrået Coxit og teknologiekspert Magnus Brøyn.

Han befinner seg på en teknologi- og HR-konferanse i Vilnius i Litauen, der de ifølge Brøyn heller ikke har mobilnett.

TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn i kommunikasjonsbyået Coxit.
PRIVAT

– Det er jo tydelig at dette er noe som rammer grunnstammene, slik som da Facebook hadde problemer med det bakenforliggende nettverket mellom datasentrene. Det er ikke grunn til å tro at dette er sammenkoblet, men Telia fikk problemer mer eller mindre samtidig, sier han og fortsetter:

– Nå skjer det igjen. Ikke bare i Norge, men også i utlandet. Det viser at problemene trolig er ganske omfattende. For det er ikke noen automatikk i at denne typen driftsstans også skal påvirke abonnenter i utlandet.

Brøyn vil imidlertid ikke begynne å spekulere i hva som har skjedd.

– Er det en ting de siste dagene har lært oss, er at det ikke er vits å begynne med de store konspirasjonsteoriene.

Telia sier til VG at problemene tidligere i uken kun rammet fastnettet, og at det er fremdeles er uklart om det er noen sammenheng mellom feilen da og feilen torsdag kveld.

FRA 0 TIL 100: Etter klokken 18 skøyt rapporteringene om problemer hos Telia rett til værs. Over 2000 personer har rapport inn meldinger.
 Foto: Skjermdump / Downdetector

På nettstedet Downdetector har det kommet inn over 2000 feilrapporter fra Telia-kunder over store deler av landet.

På Telias nettside blir den som går inn møtt av følgende melding:

«Vi har problemer med Telia.no akkurat nå, så du ser nå en forenkle versjon av forsiden i stedet. Nettbutikken er heldigvis i orden».

Selskapet har totalt over 480.000 bredbåndskunder i Norge.

Telia-kunder i Østfold fikk torsdag morgen melding om et ofattende fiberbrudd i område som har påvirket både TV- og internettjenestene.

– Det er snakk om fem fiberkabler som har røket i forbindelse med boring i en motorvei, skrev Telia til disse kundene. Torsdag ettermiddag kom nye meldinger om at E6 må midlertidig stenges for å få rettet feilen og at dette skal skje natt til fredag.

annonse