Nyhet

Hvorfor vi elsker TrackID

Denne mobilen vet hva den sangen heter.

Det er ikke så ofte en funksjon på mobilen min får folk til å si "Wow!" lenger.

En av de siste gangene folk virkelig sperret øynene opp var da jeg dro frem min Panasonic GD87, en av de første mobilene på markedet med kamera (0,02 megapiksler!).

I den senere tid har min nye iPhone og 6110 Navigator selvsagt fått folk interessert, men ikke den samme barnlige fascinasjonen av sorten "At det går an, hvordan får de det til?".

Gjesper av det meste
Folk tar stadig mer for gitt, og lar seg ikke imponere av ting som man for noen år siden knapt kunne forestille seg.
Men her om dagen klarte jeg faktisk å lokke frem det forbløffede blikket fra folk igjen. Og det var med Sony Ericssons nye program for musikktelefonene sine: Track ID.

TrackID vet nemlig navnet på alle sangene jeg hører rundt meg. Enten de kommer fra tv-en, radioen eller stereoanlegget.

Alt programmet trenger er å høre fem sekunder av sangen, så lastes lydklippet opp på nettet og svaret kommer tilbake noen sekunder senere. Hver sang har et unikt musikalt fingeravtrykk, og dette sammenlignes opp mot verdens største musikkdatabase, Gracenote.

Og all skepis til tross, så fungerer det faktisk utrolig bra. Støyete kaféer, kjøkkenradioer, slitte LP-er fra 60-tallet: Uansett hvilke utfordringer jeg legger i veien, så klarer programmet brasene. Ti sekunder senere har jeg fått opp navnet på sangen, artisten, albumet og utgivelsesdatoen på skjermen.

Folk flest elsker programmet, ung som gammel. Ofte finner de frem CD etter CD, og slutter ikke å la seg fascinere av at den lille telefonen spytter ut navn etter navn.

Kjøp sangen direkte
Sony Ericsson har vært smarte nok til å skaffe seg eneretten på TrackID. Og de har allerede neste konsept på dørene: Mobile Music 2.0. Her kan du ikke bare finne ut hva sangen heter, men også laste den ned fra musikktjenesten til Sony Ericsson eller operatøren din.

Så neste gang jeg sitter på kafé med venner kan jeg ta det hele ennå ett skritt lenger:
- Den sangen likte jeg, den tror jeg at jeg skal kjøpe!

15 sekunder senere har jeg fått navnet på sangen, og et par minutter senere ligger den klar på telefonen min.

Med denne funksjonen har man virkelig en god grunn til å bytte ut iPod-en sin for godt. For hvem vil vel sitte og laste over sanger fra PC-en, når de kan få en mp3-spiller i lomma som laster ned alle sangene du peker på.

TrackID viser det vi vet så alt for godt fra før: Folk flest bryr seg ikke om teknologien i telefonen, men hva de kan gjøre med den.

Det var ikke mange som var interessert i å få seg en 3G-telefon, før de fikk høre at du kunne bruke den til å se OL-sendinger og VM-kamper. Blåtann er det heller ikke mange som snakker om, men et trådløst hodesett vil de gjerne ha.

Kanskje er det Mobile Music 2.0 som gjør at folk endelig åpner øynene for musikkmobilen?

Øystein W. Høie
Ansvarlig redaktør, Amobil

------

Telefoner med TrackID: Sony Ericsson K810i, W580i, W610i, W660i, W710i, W850i, W880i, W950i

Telefoner som vil få Mobile Music 2.0: Sony Ericsson K850i, W910i

Les også
Lenge leve NAF-boken!
annonse