Tek.no

Nyhet

Telenor blåser i UMA

19 Sept 2007 05:00

Netcom lanserte i går tjenesten Home Free, som betyr at du kan ringe gratis med mobilen når du er innenfor husets fire vegger.

Home Free-tjenesten benytter seg av UMA-teknoligien. Dette innebærer at du setter opp en trådløs UMA- basestasjon hjemme, som er koblet til bredbåndslinjen din. Når mobiltelefonen din er innenfor rekkevidden av basestasjonen, ringer du gratis via IP-telefoni over internett.

Les mer om Netcoms Home Free »

Telenor har overhodet ingen planer om å lansere en liknende tjeneste. Operatøren har nemlig ingen tro på UMA, og kaller teknologien kortsiktig, skriver Inside Telecom.

I følge Telenors leder for Nordic Mobile Products i Telenor, Ric Brown, er UMA-teknologien presset frem av mobiloperatørene. Dette til tross for at mobilprodusentene ikke har vist særlig stor interesse for teknoligien.

I stedet vil Telenor satse på en teknologi basert på IP Multimedia Subsystem (IMS) og Session Initiation Protocol (SIP). Disse teknologiene skal er også basert på mobilkommunikasjon over internett. Akkurat hvordan Telenor har planer om å gjøre nytte av teknologien, er ukjent.

Ett av argumentene for å ta i bruk disse teknologiene fremfor UMA, skal være at flere mobilprodusenter allerede lager telefoner som støtter IMS og SIP, deriblant Nokia. Mobiler som kjører Windows Mobile skal også støtte SIP.

– Foreløpig befinner vi oss i det vi kan kalle en andre betafase. Jeg kan dessverre ikke si noe som helst om tidspunktet for en kommersiell lansering, sier Brown til Inside Telecom.

(Kilder: Inside Telecom)

Les også
Netcom vil ta livet av fasttelefonen
Les også
- UMA er et blindspor
Les også
UMA: Si farvel til dyre ringeminutter
annonse