Til hovedinnhold

Populær firekjerne

Etter Intels priskutt i av juli falt prisen på Core 2 Quad Q6600 ned mot 2000 kroner. Det er i sterk kontrast til prisen for bare noen få måneder siden - da prosessoren ble priset til rundt 7000 kroner.

Et såpass kraftig prisfall får naturligvis konsekvenser. Nå er firekjerner på "alles" lepper og Core 2 Quad seiler opp som den desidert mest populære prosessoren i vår prisguide - nesten tre ganger så populær som nummer to på listen hittil i august - Core 2 Duo E6850.

Q6600 rapporteres å være den bestselgende firekjernen hittil, noe som ikke er så overraskende, prisen tatt i betraktning. At prosessoren i tillegg er godt egnet for overklokking, gjør den bare enda mer populær blant entusiastene.

Hva velger man?
Men er det noe poeng i å kjøpe en firekjerners prosessor? Klarer man å utnytte alle kjernene? Er det ikke bedre å kjøpe den dobbelkjernede E6850 (3 GHz), fremfor Q6600 (2,4 GHz)?

Det kommer helt an på. Dersom du for det meste spiller spill, er det liten tvil om et E6850 er et bedre valg. Det samme gjelder dersom du bruker PC-en til enklere ting som surfing, skriving, enkel bildebehandling og ikke utfører drøssevis av oppgaver på PC-en samtidig. De færreste programmer klarer nemlig å utnytte flere kjerner på en god måte.

Dersom du derimot driver mye med videoredigering, 3D-rendering, enkoding og andre tunge applikasjoner som drar stor nytte av SMP, er en firekjerne definitivt å foretrekke.

Xeon billigst
Selv om mange sikkert tror det, er ikke Q6600 den billigste firekjernen på markedet. Den tittelen er det nemlig Intels Xeon E5310 som innehar. Men med bare 1,6 GHz per kjerne blir imidlertid ytelsen så som så. I tillegg benytter den sokkel LGA771, og blir dermed nærmest helt uaktuell.

En annen rimelig firekjerne er Xeon X3210. Denne prises bare marginalt høyere enn E5310, men tilbyr klart bedre ytelse takket være 2,13 GHz per kjerne. Denne benytter i motsetning til Xeon E5310 LGA775-sokkel.

Se oversikten
Oversikten over firekjerne-prosessorer, med priser, spesifikasjoner og lenker til mer informasjon finner du i prisguiden. Hold deg også oppdatert på nye kommende prosessorer i lanseringsguiden.

annonse