Vil forby norsk iPhone-monopol

Apple møter motbør i flere europeiske land. (Foto: Apple)

Apples mobiltelefon, iPhone, er på vei til flere europeiske land. Det store spørsmålet er om hvorvidt Apple skal få selge telefonen via kun én operatør i hvert land eller ikke.

Denne uken fikk Vodafone i Tyskland medhold i kravet om at operatøren T-mobile ikke skulle ha eneretten på å selge iPhone i landet. Dermed selges nå mobilen også uten abonnement i Tyskland, til 8000 kroner, skriver DN Lørdag.

Slik vil det også være i Norge, når iPhone kommer til landet en gang neste år. I hvertfall hvis Forbrukerombud Bjørn Erik Thon får det som han vil.

Ønsker valgfrihet

- Dette er definitivt en sak vi kommer til å se på også i Norge. Vi ønsker valgfrihet for forbrukerne, uansett om det gjelder TV-kanaler, musikk eller mobiltelefoner, sier han til DN Lørdag.

Han mener at enerettsavtaler slik som den T-mobile hadde i Tyskland, bidrar til å øke den ulovlige delen av markedet.

- Konsekvensen er at man får slike situasjoner der hackerne utvikler løsninger for å åpne telefonene slik at de kan brukes med andre operatører, sier han.

Thon mener at dette er noe både Apple og T-mobile har bidratt til selv, og drar paralleller til Apples musikkbutikk iTunes Music Store. Her har kundene vært tvunget til å kjøpe en av Apples musikkspillere for å få spille musikken de har kjøpt.

Foreløpig har ingen av de norske operatørene inngått noen avtale med Apple om å selge iPhone. Men allerede før telefonen er å finne i norske butikkhyller, har flere i bransjen gjort seg opp en mening om Apples måte å selge iPhone sin på.

- Sak for Konkurransetilsynet

Administrerende direktør i Newphone, Otto Isaksen, er lite positiv til at Apple vil gi én operatør enerett på å selge iPhone i Norge.

- Dette er en sak for Konkurransetilsynet. Det bør være et fritt marked, mener han.

Hos importøren Dangaard Telecom er man også skeptiske til Apples fremgangsmåte.

- Det som skjer i Tyskland vil tvinge seg frem over hele verden. Dermed vil ikke Apple få glede av inntektene de får fra mobiloperatørene utover salget av telefonen, sier Dangaards forretningsutvikler, Otto Kalvø.

- Opphypet

Han mener i tillegg at iPhone er et opphypet nisjeprodukt.

- Den har ingen jobbmail og andre applikasjoner en arbeidsgiver vil at de ansatte skal ha. Men det er en fin privattelefon, tror han.

Les test av iPhone »

(Kilder: DN Lørdag)

annonse