Til hovedinnhold

Skype på mobilen

Skype, også kjent som VoIP (Voice over IP), lar brukere ringe til hverandre via PC over bredbåndsnettet. De siste halvannet året har Skype-programmet blitt verdenspopulært, og kan nå skryte av 50 millioner aktive brukere og til sammen 120 millioner nedlastinger.

Dagens Skype-brukere må enten sitte foran PC-ene sine, eller kjøpe spesiallagede trådløse telefoner som sjelden har større rekkevidde enn noen få meter.

Den norsk-svenske selskapet IPDrum, som ble startet i februar, har nå utviklet et tillegg i programvaren som gjør det mulig å bruke Skype en vanlig mobiltelefon også. Programvaren selges i en pakke, som i tillegg til programmet inneholder en spesialkabel konstruert av IPDrum.

Det hele fungerer slik: Du trenger to mobiltelefoner for å kunne bruke tjenesten. Den ene mobiltelefonen kobles til en PC via kabelen, mens den andre mobiltelefonen brukes til å ringe med. Det hele krever at du har installert både Skype-programmet og IPDrums tilleggsprogramvare på PC-en. De to mobiltelefonene kommuniserer så med hverandre, og signalene blir sendt over nettet via programvaren på PC-en.

Kabelen skal passe til de aller fleste mobiltelefoner. Den videreformidler innkommende anrop over mobilnettet til din vanlige mobiltelefon, og gir deg også tilgang til kontaktlisten din i Skype-programmet. Å benytte seg av kabelen skulle ikke by på noen problemer, da den skal passe til alle mobiltelefoner.

Vanlig mobiltakst
Skype-telefoni er som kjent gratis, og fungerer både i Windows og Linux og på Mac og Pocket PC. Det hele forutsetter dog at mottakeren også har Skype installert på sin PC. En ulempe for dagens Skype-brukere er at de med IPDrum må betale den vanlige lokaltaksten for mobilsamtalen.

Fordelen er at du nå kan ringe verden rundt og likevel bare betale den lokale mobiltaksten din. I tillegg slipper du å sitte låst ved PC-en mens du snakker.

Administrerende direktør i IPDrum, Kjell B. Mathisen, sier til digi.no at IPDrum allerede har inngått avtaler med distributører og operatører både i Europa, Asia og USA. Han sier videre at planen er å tjene penger på programvaren, i tillegg til den spesialkonstruerte kabelen. Mathisen forteller videre om en voldsom respons, og fremhever Asia, der programvaren og kabelen allerede er lansert, som den mest ivrige verdensdelen.

IPDrum skal allerede ha mottatt et bestillingsoverslag på hundre tusen utgaver av programvaren fra en indisk operatør.

IPDrums løsning vil bli tilgjengelig i Norge fra midten av august, og vil koste rundt 450 kroner.

(Kilder: digi.no, DM Europe, PC Advisor, IPDrum, ArriveNet)

annonse