Til hovedinnhold

Hvor mange iPod for en krone?

Prisen på iPod kan være en indikasjon på verdien av valuta, mener den australske banken Commonwealth Securities Ltd. Ifølge VG Nett har banken derfor laget en egen iPod-indeks som skal brukes til å finne ut om en valuta er kunstig høy eller lav.

Prinsippet er enkelt: En amerikansk dollar skal kunne kjøpe lik mengde av en vare i alle land. Dersom en iPod koster mer i for eksempel Norge enn den gjør i USA, kan dette være en indikasjon på at den norske krona er kunstig høy.

Indeksen er basert på prisen på en iPod Nano med 2 GB lagringsplass. Siden alle iPoder produseres i Kina, burde utsalgsprisen være lik i alle land i verden den selges.

Prisen varierer imidlertid en del. I USA koster en iPod Nano 2 GB 149 dollar, mens den i Kanada koster 144 dollar. I Norge må du ut med 199 dollar, altså nesten 50 dollar mer enn i USA. Dyrest er det i Brasil, hvor iPod Nano 2 GB koster hele 327 dollar.

Indeksen er en variant av den såkalte BigMac-indeksen, som er basert på å sammenligne prisen på en BigMac-hamburger i forskjellige land. Forskjellen er at BigMac produseres i hvert land den selges, og lokale råvareriser kan derfor gjøre at prisen på en BigMac ikke er sammenlignbar i for eksempel Norge og Sverige.

Det skal også nevnes at toll- og avgiftssatser i forskjellige land vil skape prisvariasjoner i iPod-prisene.

(Kilde: VG.no)

annonse