Nesten gratis SMS

Til tross for at de norske prisene på tekstmeldinger har gått kraftig ned de siste årene, er SMS fortsatt en av de dyreste mobiltjenestene du kan bruke i forhold til hvor mye data du sender over mobilnettet.

Det svenske selskapet Mobile Trends ønsker nå å lære oss nordmenn at det finnes langt billigere måter å kommunisere på enn via SMS. Deres mobilprogram Mobispine lar deg sende tekstmeldinger til andre for en hundredel av hva en SMS koster.

Mobispine er et lite Java-basert program som du laster ned gratis til telefonen din fra programmets nettsider. Det eneste som kreves er at mobiltelefonen din har støtte for Java og GPRS eller 3G. Fra Mobispine-programmet kan du sende tekstmeldinger til andre Mobilspine-brukere til helt andre priser enn hva en SMS koster.

Grunnen til at det koster så lite, er at tekstmeldingene sendes som datapakker via GPRS eller 3G i stedet for vanlige SMS, som sendes over GSM-nettet. Operatørene har helt andre priser på sending av data via GPRS og 3G enn sending av SMS på GSM-nettet.

6500 meldinger til 20 kroner
For eksempel tar Telenor og Netcom 20 kroner per MB med data du sender via GPRS. Når én SMS tilsvarer rundt 160 byte, eller 0,000153 MB, betyr det at du kan sende omtrent 6550 meldinger med samme størrelse som en SMS via GPRS for 20 kroner. Hver melding vil da koste deg så lite som 0,3 øre per stykk.

En melding sendt med Mobispine har imidlertid ikke noen begrensning på 160 tegn, slik vanlige SMS har. Det er derfor viktig å huske på at prisen per melding du sender via Mobispine vil øke jo lengre meldingen er. Det skal likevel en god del til før du når opp til den samme prisen som en SMS koster.

I Sverige har allerede over 25 000 mennesker lastet ned Mobispine til sine mobiltelefoner, og i følge selskapet selv er det ikke lenge til de andre skandinaviske landene kommer til å kaste seg over tjenesten.

- Norge og Finland er markeder som vi vil inn i til neste år, sier administrerende direktør Joakim Boivie til Computerworld.no.

Det er ingen hemmelighet at operatørene tjener godt på SMS- og MMS-meldingene vi sender til hverandre over GSM-nettet. Om tjenester som Mobispine blir en suksess, kan det bety inntektstap for operatørene og nye priskriger.

Mobispine er forøvrig langt i fra den eneste tjenesten som bruker GPRS eller 3G til å overføre meldinger. I sommer lanserte norske Intele sin tjeneste Mob.no, som gir alle nordmenn en egen gratis mobil e-postadresse. Du kan lese mer om Mob.no i vår test av tjenesten.

(Kilder: Computerworld, Mobispine, Computer Sweden)

Les også
T9 blir smartere
Les også
Leser alle dokumenter
Les også
Nettlesere for Series 60
annonse